TOYOTA GAZOO Racing har siktet inställt på vinst i Rallye Monte Carlo

Dela

På torsdag 21 januari startar Monte Carlorallyt och TOYOTA GAZOO Racing satsar på vinst. Sedan Yaris WRC debuterade 2017 har teamet haft minst en pallplats i Monaco varje år.

I år är siktet inställt på seger med en stark laguppställning: den sjufaldige och regerande världsmästaren Sébastien Ogier, förra årets tvåa Elfyn Evans samt den stigande stjärnan Kalle Rovanperä.

Sébastien Ogier har vunnit Monte Carlorallyt sju gånger och tävlingen utgår från hans hemstad, Gap, i franska Alperna. Rallye Monte Carlo är det äldsta rallyt i VM-kalendern och firar i år 110-årsjubileum. 

Samtidigt är det ett av de mest utmanande för både förare och team. Förhållandena kan skifta blixtsnabbt och gå från torr asfalt till snö och is – ibland inom samma specialsträcka. Därför är däckvalet avgörande.

En nyhet 2021 är att Pirelli kommer att leverera däck till alla team högsta klassen i WRC.

TOYOTA GAZOO Racing har ägnat en stor del av de sex veckor som gått sedan finalen 2020 åt tester med de fyra däckalternativ som står till buds för Monte Carlorallyt i olika väderförhållanden.

Rallyt startar på torsdag eftermiddag med ett par sträckor strax norr om Gap och går på fredag morgon vidare med sträckor väster om staden. Målgång på söndag 24 januari.

Teamchefen Jari-Matti Latvala ger sin syn på uppladdningen

”Förberedelserna inför årets Monte Carlorally känns väldigt annorlunda för mig tack vare min nya roll: att se bilarna i verkstaden och inte fundera över att köra dem, utan istället säkerställa att alla i teamet är redo för säsongspremiären. Stämningen i teamet är mycket bra.

Vid den här tiden förra året var det första gången som alla tre förarna tävlade med Yaris WRC, och ändå kunde både Seb och Elfyn vara med och fajtas om segern. Nu är de mer hemtama i bilen, så de bör ha ett ännu bättre utgångsläge.

Som vi vet är Monte den sannolikt mest utmanande tävlingen under året och det kan alltid komma överraskningar där väderförhållandena spelar en avgörande roll. Men jag känner att vi är väl förberedda.

Övergången till en ny däckleverantör innebär alltid en stor omställning och detta har varit fokus för teamets tester inför Monte: att förarna känner sig bekväma med de nya däcken från Pirelli och att vi får till korrekta inställningar av bilarna.

Det har kommit en hel del snö i området, men vi har kunnat testa alla fyra däckalternativen under varierande förhållanden och det kommer att vara av stort värde under tävlingen.”

Kontakter

Bilder

Om

Toyota har elektrifierat bilvärlden i två decennier och erbjuder i dag sju olika hybridmodeller i Sverige. 81 % av företagets försäljning av personbilar i Sverige 2019 var elektrifierad och Toyota har också Europas i genomsnitt lägsta utsläpp av koldioxid. 

Toyota Sweden AB är den svenska generalagenten för Toyota och ingår i Toyota Motor Europe med huvudkontor i Bryssel, Belgien.

Följ Toyota

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Toyota