Toyota Motor Corporation

Toyota stöttar Tokyo 2020 med specialutvecklat ”APM”-mobilitetsfordon

Dela

Erbjuder ”last one mile”-transport för att hjälpa personal och besökare under OS i Tokyo 2020

Toyota APM
Toyota APM

Toyota Motor Corporation (Toyota), global partner till de Olympiska och Paralympiska spelen, meddelade i dag att utvecklar en ny specialprodukt, en ”APM (Accessible People Mover)” för att stötta Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Ett mobilitetsfordon utvecklat särskilt för användning under spelen.

Genom de Olympiska och Paralympiska spelen vill Toyota ge alla människor friheten att röra sig, eller som Toyota säger ”Mobility for All”. APM-fordonet tar denna utmaning på största allvar och erbjuder en lösning för den ”sista kilometern” för att transportera så många människor som möjligt till evenemang och arenor, inklusive atleter och personal såväl som alla typer av besökare som behöver stöd såsom äldre, personer med funktionshinder, gravida kvinnor, familjer med små barn och många andra. APM-flottan väntas också användas för sjukvård på evenemang och arenor under sommaren. Under spelen kommer Toyota att använda cirka 200 APM-fordon för att underlätta transporterna av besökare och personal på olika faciliteter, inklusive platser där evenemang eller tävlingar hålls och på officiella platser såsom den olympiska byn.

1.Basic Model: För att stötta så många som möjligt genom att erbjuda ”last one mile”-transporter

 • Ett batterifordon för låga hastigheter och korta sträckor anpassat för att transportera besökare och personal inom stora evenemang och arenor.
 • Används av alla typer av besökare till spelen, inklusive personal och atleter såväl som andra besökare såsom äldre, personer med funktionshinder, gravida kvinnor och familjer med små barn.
 • APM-fordonet kommer ha tre sätesrader. Första raden är förarsätet, andra raden erbjuder sittplatser för tre personer och tredje raden för två. Total kapacitet är  sex personer, fem passagerare och en förare. När APM används för passagerare i rullstol kan sätena i andra raden fällas upp för att ge plats åt rullstolen.
 • Med säkerheten i fokus har förarens position höjts upp och placerats centralt för att föraren ska kunna se passagerarna och hjälpa dem att kliva på och av.
 • Passagerarsätena kan nås från båda sidorna av fordonet och APM är utvecklat för att möta flera olika typer av kundbehov. Utrustad med säkerhetsstänger på båda sidorna hjälper passagerarna att kliva på och av. För rullstolar finns det också fästpunkter i golvet och ramp för att ge optimal åtkomst.

2. ”Relief” model: För att ge support under spelen

 • Baserad på basmodellen men med andra och tredje raden reserverad för en bår. Kan hjälpa personer som behöver åka stabilt och säkert med säker placering av bår.
 • Utvecklats för att ge sjukvårdspersonal utrymme att sitta och arbeta bredvid båren.

Main Specifications

ModelBasic ModelRelief Specifications
Number of people per vehicle
 • Driver
   
  + 5 passengers
 • Driver
   
  + 1 wheelchair rider
   
  + 2 passengers
Driver
 
+ 2 relief staff
 
+ 1 relief seeker
Dimensions (m) Length: Approx. 3.9 x Width: Approx. 1.6 x Height: Approx. 2.0
Range (km) 100
Min. turning radius (m) 4.8
Max. speed (km/h) 19

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Toyota APM
Toyota APM
Ladda ned bild
Toyota APM
Toyota APM
Ladda ned bild
Toyota APM
Toyota APM
Ladda ned bild
Toyota APM
Toyota APM
Ladda ned bild
Toyota APM
Toyota APM
Ladda ned bild
Toyota APM
Toyota APM
Ladda ned bild

Länkar

Om

Toyota Motor Corporation
Toyota Motor CorporationMed 370 000 medarbetare i 170 länder, världens mest tillgängliga elhybridteknik och som globala sponsorer till såväl Paralympiska som Olympiska kommittén är Toyota Motor Corporation ett av världens ledande fordonskoncerner. I Toyota-koncernen ingår förutom Toyota och Lexus även TOYOTA GAZOO Racing, Daihatsu Motor Co., Ltd. och Hino Motors, Ltd.

2018 sålde koncernen 10 593 698 fordon, varav cirka tio procent i Europa. Toyota Motor Corporation har elektrifierat elektrifierat bilvärlden i två decennier och fler än 13 miljoner elhybrider har sålts sedan den allra första masstillverkade elhybriden Toyota Prius lanserades 1997.

Pressinformation från Toyota i Sverige hittar du här!

Pressinformation från Lexus i Sverige hittar du här!

Följ Toyota Motor Corporation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Toyota Motor Corporation

Jonas Björkman utklassad av Rebecka Sternisa Bellander i rullstolstennis13.11.2019 13:07:37 CETPressmeddelande

Femfaldiga SM-mästarinnan Rebecka Sternisa Bellander siktar mot Paralympics i Tokyo 2020 – men på vägen dit väntade en nervkittlande match i rullstolstennis mot tennislegendaren Jonas Björkman. Resultatet? 24-åriga Rebecka utklassade den tidigare världsettan Jonas. Matchens syfte var att visa på den enorma talang som finns inom parasporten – och samtidigt få fler att våga satsa.

Toyota levererar mobilitet till Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 202024.7.2019 12:12:35 CESTPressmeddelande

Toyotas tre huvudpelare för Tokyo 2020 handlar i huvudsak om (1) Mobility for All för att ge alla människor friheten att röra på sig, (2) Hållbarhet genom förverkligandet av ett vätgassamhälle (miljö/säkerhet) och (3) Logistikstöd för spelen genom att tillhandahålla Toyota Production System (TPS). Med dessa tre hörnstenar ska Toyota leverera mobilitetslösningar som går bortom konventionella fordon. Med mobilitetslösningar som kombinerar TPS med olika tjänster för mobilitet ska Toyota hjälpa till att underlätta driften av Tokyo 2020 samtidigt som man underlättar transporterna för atleter, personal och besökare. Genom robotar ska Toyota dessutom underlätta evenemang och skapa unika upplevelser som överträffar den allmänna uppfattning om vad mobilitet innebär. Samtidigt fortsätter Toyota att utmana sig själva genom att erbjuda "Mobility for All" genom att erbjuda olika typer av mobilitetslösningar för att göra Tokyo 2020 till ett unikt arrangemang.

Toyota-robotar hjälper till under Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 202022.7.2019 00:00:00 CESTPressmeddelande

Som global sponsor till Olympiska och Paralympiska spelen vill Toyota Motor Corporation (Toyota) tillhandahålla mobilitetslösningar som sträcker sig bortom konventionella fordon under de Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Som en del i detta arbete deltar Toyota i ”Tokyo 2020 Robot Project” som leds av Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympics Games (2020) som sammanför regeringens, regionens såväl som spelens partners med experter inom robotteknik. Under spelen i Tokyo 2020 kommer robotarna som introduceras av Toyota att hjälpa människor på flera olika ställen och arenor med mobilitet. Genom att hjälpa människor att känna och uppleva deras drömmar och förhoppningar är Toyota övertygade om att det ytterligare kommer bidra till spänningen och framgången för Tokyo 2020. - Inom vårt engagemang att hjälpa människor att upptäcka och aktivera sig ’Supporting human life activities and living in harmony with people” använder vi industriell robotteknik på flera olika

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum