Åre 2019

Traditionella tennarmband – en unik och exklusiv gåva till toppåkarna

Dela

Tidigare tävlingsåkaren Rebecka Harlaut har hittat ett sätt att kombinera sin passion för skidåkning och sin kunskap i att tillverka de traditionella samiska tennarmbanden. De ges som en särskild gåva och ett minne från alpina VM i Åre till de bästa åkarna i varje gren.

Unika tennarmband från Åre Leatherdesign till pristagarna i alpina VM. Foto: Rebecka Harlaut, fri publicering.
Unika tennarmband från Åre Leatherdesign till pristagarna i alpina VM. Foto: Rebecka Harlaut, fri publicering.

– Mitt intresse för att tillverka armband startade när jag var på en skidtävling i Alperna. Jag såg en svensk man som tillverkade såna armband och insåg att det här är något jag också kan göra, säger Årebon Rebecka Harlaut.

Intresset växte och hon letade reda på instruktioner om hur tillverkningen av ett traditionellt samiskt tennarmband går till. Materialen som behövs är renskinn, tenn och knappar som görs av renhorn och tennet sys in i lädret. 

Tillsammans med en vän har Harlaut tillverkat 90 tennarmband till åkarna på alpina VM där de delas ut till toppåkarna i varje gren. Målet var att göra dem så olika som möjligt och därför är varje armband unikt med läder i färgerna svart, brunt och ljusbrunt. Vilken färg som delas ut har inget med åkarens placering att göra och därför kan en person som tar flera medaljer åka hem med vackra smycken i olika färger. Att de är handgjorda bidrar till den exklusiva känslan och gör dem lika unika som åkaren som får det.

Tennarmbanden har sitt ursprung i den samiska kulturen och har en traditionell betydelse. Tenntråden är ett viktigt material som sedan länge används i den traditionella samiska slöjden. De samiska kunskaperna i tennarbete var vida kända även under historisk tid. Under vikingatiden och medeltiden var föremål av silver den rikes exklusiva egendom. När samerna ville pryda sina dräkter var det framför allt smycken av mässing och tenn som förekom. Tenn var en byteshandelsvara som samerna så småningom själva förädlade och slöjdade med.

För Rebecka Harlaut har de också en speciell betydelse då hon fick ett på sin allra första födelsedag. Än så länge har hon inte haft chansen att vara med på någon av medaljceremonierna där åkarna får armbanden men Harlaut tycker ändå att det känns bra att bidra till tävlingarna på ett så speciellt sätt.

– Jag är väldigt tacksam för att de bad mig göra det här för åkarna. Det är en ära och det är inte så många som kan göra den här typen av armband, säger Rebecka Harlaut.

Mer info om samiskt hantverk och Åre Leatherdesign:

www.are-leatherdesign.com

www.samer.se

Nyckelord

Kontakter

Rebecka Harlaut, Åre Leatherdesign

rebecka@harlaut.se
070-2175063

Bilder

Unika tennarmband från Åre Leatherdesign till pristagarna i alpina VM. Foto: Rebecka Harlaut, fri publicering.
Unika tennarmband från Åre Leatherdesign till pristagarna i alpina VM. Foto: Rebecka Harlaut, fri publicering.
Ladda ned bild
Armbanden finns i många olika utseenden och storlekar. Foto: Rebecka Harlaut, fri publicering.
Armbanden finns i många olika utseenden och storlekar. Foto: Rebecka Harlaut, fri publicering.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum