Trafiksäkerheten för cykel behöver förbättras
Elcyklar och elsparkcyklar har snabbt blivit en del av vardagen i Sverige. Antalet olyckor med elcykel har ökat gradvis medan olyckor med elsparkcykel ökade kraftigt i samband med att elsparkcykleln introducerades på bred front 2019.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva olyckor med elcyklar och elsparkcyklar som en del i utredningen kring så kallade eldrivna enpersonfordon. Delrapport två är nu överlämnad till regeringen.
66 procent av alla trafikolyckor rör gående eller cyklister. Antalet allvarligt skadade cyklister ligger runt 2 000 per år och har inte förbättrats i någon högre utsträckning under de senaste 12 åren.
– Statistiken i Strada pekar mot att risken är lika stor att drabbas av lindrig, måttligt allvarlig och allvarlig skada vid en olycka med cykel, elcykel eller elsparkcykel. En slutsats utifrån detta är att det är viktigt att arbeta för förbättrad trafiksäkerhet för cykel generellt, inte endast för eldrivna enpersonsfordon, säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen.
Under 2019 inträffade 528 olyckor med elcykel och 630 olyckor med elsparkcykel, enligt uppgifter i Strada. Transportstyrelsen har studerat dessa olyckor och kommit fram till:
- De flesta olyckor med elcykel sker i Skåne och Västra Götaland.
- De flesta olyckor med elsparkcykelolyckor sker i Skåne, Stockholm och Västra Götaland.
- Elcyklister råkar ut för fler skador på bröstkorg och överkropp.
- Elsparkcyklister råkar ut för fler skador på ansikte och underkropp.
- Flest olyckor med elcykel inträffar under pendlingstid på vardagar och minskar under lördagar och söndagar.
- Flest olyckor med elsparkcykel sker på kvällar och nätter under helger.
- I elcykelolyckor skadas främst kvinnor i ålder, 20-64 år.
- I elsparkcykelolyckor skadas främst män i åldern 25-44 år
Transportstyrelsen har även genomfört en användarstudie. En majoritet av de tillfrågade instämmer i att elcyklar och elsparkcyklar bidrar till otrygghet i trafiken. Det påståendet håller även användare av elcykel och elsparkcykel med om. Bland elsparkcyklister är det framför allt parkering som bidrar till otrygghet i trafiken.
Transportstyrelsen ska överlämna slutrapport med eventuella förslag till regeländringar den 1 mars 2021.
Delrapport 2, utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.sePernilla Bremerutredare
Tel:010-495 51 22pernilla.bremer@transportstyrelsen.seBilder

Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Nya regler och krav på förare ska göra elsparkcyklar trafiksäkrare1.3.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Slopad begräsning av motoreffekten för elsparkcyklar. Förbud mot att köra elsparkcykel på trottoaren och att på sikt fasa ut cykelpassager. Det är några av Transportstyrelsens förslag i uppdraget kring eldrivna enpersonsfordon som i dag överlämnas till regeringen.
Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar26.2.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Samtidigt har de icke laddbara bilarna blivit energieffektivare.
Pandemins effekter på transportsystemet. Vart är vi på väg?25.2.2021 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Pandemin har påverkat våra resvanor överlag. Vi reser i genomsnitt mindre, av andra anledningar och på andra sätt än vad vi gjorde för ett år sedan. I en ny rapport pekar Transportstyrelsen ut möjliga riktningar för transportmarknaden efter pandemin.
Fritidsbåtarnas utsläpp har kartlagts23.2.2021 08:01:00 CET | Pressmeddelande
177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten. Så mycket släppte svenska fritidsbåtar ut år 2019. Bensinmotorer står för ungefär 6o procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtakts utombordsmotorer står för den största andelen utsläpp av kolväten, visar en undersökning som Transportstyrelsen har låtit ta fram.
Kraftig minskning av passagerare på sjön18.2.2021 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Godstrafiken inom sjöfarten hade en relativt stabil utveckling under förra året, medan passagerartrafiken i princip stod still. Det kan leda till högre priser, osäkra arbetsvillkor och uteblivna miljösatsningar, visar en ny rapport om sjöfartsmarknadens utmaningar.
7 personer omkom i januaritrafiken på väg15.2.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Under januari 2021 omkom 7 personer och 922 personer skadades (87 svårt skadade och 985 lindrigt skadade) i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 15 februari 2021. Det är 13 färre omkomna jämfört med januari månad 2020.
Oväntat få drönarkort i hela landet10.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hittills har 8 539 drönarkort utfärdats i Sverige. Antalet drönare och drönarpiloter är betydligt fler enligt Transportstyrelsens beräkningar. Det innebär att många ännu inte gått igenom prov och erhållit kortet för att de ska kunna fortsätta flyga som tidigare. De nya reglerna som kräver drönarkort infördes för drygt en månad sedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum