Trafikverket

Trafikverket firar Malmbanans elektrifiering 100 år

Dela

Media och allmänhet bjuds in till ett seminarium om Malmbanans historia, nutid och framtid, i Vetenskapens Hus, Luleå, torsdag den 20 augusti, klockan 13 – 15. Malmbanan har allt sedan starten haft en stor betydelse för samhällsutvecklingen i både Norrbotten liksom hela Sverige och elektrifieringen har varit en viktig del i denna utveckling.

Trafikverkets regionala direktör, Arnold Vonkavaara, och landshövdingen i Norrbottens län, Sven-Erik Österberg, hälsar media och allmänhet välkommen till seminariet. Olika aspekter av Malmbanans historia och framtid presenteras av bland andra Åsa Löfgren, projektchef för kraftförsörjning i Trafikverket, historikerna Roine Wiklund och Curt Persson, Luleå tekniska universitet, Jörgen Espeling, Vattenfall och Frank Hojem från LKAB.

Från klockan 17 välkomnar vi allmänheten till vårt jubileum på Luleå järnvägsstation. Evenemanget passar både gammal och ung, och hela familjer!

Vi bjuder på tågresa tur och retur Luleå-Sunderby sjukhus. Tåget är ett museitåg från Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. I varje ände finns ett ellok. Det ena heter Pa 27 från 1914 och det andra är D 101 från 1925. Tåget består av 3-klassvagnar byggda på 30- och 40-talet och har 348 sittplatser.

Läs mer:

www.trafikverket.se/firamalmbanan

Om Malmbanan:

Malmbanan är Sveriges tyngst trafikerade järnväg och den enda järnvägen i Sverige som tillåter 30 tons axellast och 8 600 ton tunga tåg. Persontåg, godståg och malmtåg kör på den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge. Mellan Kiruna och Narvik går idag sammanlagt 22 malmtåg per dygn i båda riktningarna och mellan Malmberget och Luleå tio tåg per dygn.

Kontakter

Karin Hedemalm, Trafikverket,
010 - 123 75 61
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum