Trafikverket

Trafikverket förbättrar järnvägen i påsk

Dela

Påsken är den helg på året då flest planerade banarbeten utförs. Antalet helgdagar är många och det är färre resande som störs än under en vardag då många arbetspendlar.

På Trafikverkets websida finns mer information om banarbetena.
På Trafikverkets websida finns mer information om banarbetena.

Arbetena planeras långt i förväg. Därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade efter påskens banarbeten. Kontakta ditt tågbolag om du vill veta mer om hur de har planerat trafiken, restider och ersättningstrafik. Stor påverkan på trafiken blir det exempelvis kring Stockholm, Göteborg, Hässleholm-Lund och Öresundsbron. Inga arbeten sker i norra Sverige i påsk som innebär avstängningar eller begränsad framkomlighet.

– Vi förstår att de här avstängningarna blir besvärliga eftersom så många börjar eller slutar sin resa till exempel i Stockholm eller Göteborg. Det är därför vi samlar ihop alla nödvändiga arbeten under de helger då vi har färre resande och kan få så många arbeten som möjligt utförda samtidigt, säger Catrine Carlsson chef för avdelningen Trafik på Trafikverket.

Vi sätter alltid säkerheten i första rummet
För att rusta och förbättra järnvägen för dagens trafik och framtidens behov är det nödvändigt med banarbeten. De omfattande arbeten som görs under påsk minskar sårbarheten och förstärker järnvägens kapacitet. Flera av våra arbeten kräver att tågtrafiken stängs av helt, både för att kunna utföra arbetet rent praktiskt, men också för att arbetsmiljön ska vara säker.

Planera din resa i påsktrafiken
Under påsken är det mycket trafik på vägarna, det gör att resan kan ta längre tid än vanligt. För dig som ute på vägarna gäller det att starta resan i god tid och vara utvilad. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror då de är säkrare. Kom ihåg att hålla avstånd och ta regelbundna raster. Tänk på att det fortfarande kan råda vinterväglag.

Omkörningsförbud minskar risken för olyckor
För att få bättre flyt i trafiken och för att minska risken för köolyckor har Polismyndigheten, i samverkan med Trafikverket, beslutat att införa omkörningsförbud mellan klockan 13.00-22.00 under skärtorsdagen på E4, från Gävle norra upp till Tönnebro. Annandag påsk råder omkörningsförbud mellan klockan 13.00 - 22.00 på samma sträcka söderut, Tönnebro – Gävle norra.

Läs mer om våra banarbete på järnväg i påsk

Läs mer om påsktrafiken på väg

Nyckelord

Kontakter

För mer information
Catrine Carlsson, chef för avdelningen Trafik på Trafikverket, 070-538 22 33
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

På Trafikverkets websida finns mer information om banarbetena.
På Trafikverkets websida finns mer information om banarbetena.
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum