Trafikverket

Trafikverket förbättrar järnvägen mellan Ystad och Simrishamn

Dela

I höst inleds upprustningen av Österlenbanan. Från och med den 9 september och tre månader framåt ställs därför all tågtrafik på sträckan Svarte– Ystad– Simrishamn in. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn har fått en kraftig trafikökning de senaste åren och är idag hårt belastad. Trafikverket gör nu stora insatser för att förbättra sträckan. När arbetet är klart kommer järnvägen vara mer robust, störningarna färre och resan med tåg enklare.

- Vi förstår att avstängningen ställer till det för resenärerna, det beklagar vi. Den är oundviklig eftersom vi gör så stora insatser längs hela sträckan på knappt 5 mil. Det här kommer leda till en bättre järnväg och underlätta tågresandet för resenärerna framöver, säger Jan Källqvist, Trafikverkets projektledare.

Det är ett stort förbättringsarbete som sker i flera etapper de närmaste åren, den första delen genomförs från den 9 september till den 8 november 2019. Effekterna av insatserna kan ses först när alla delarna av arbetet är klart. Trafikverket börjar med att rusta upp sträckan genom att byta spår och växlar, bygga mötesspår och förlänga och bredda plattformar i Ystad.

Inställd tågtrafik

All tågtrafik på sträckan Svarte–Ystad–Simrishamn ställs in under arbetet. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte. Bussarnas avgångs- och ankomsttider är anpassade till tågtiderna i Svarte och de stannar på samtliga ordinarie tågstationer. Ersättningstrafiken blir sökbar i Skånetrafikens app från den 18 augusti. Skånetrafiken kör också extra regionalbusslinjer under avstängningen.

- Det här är en viktig satsning som förbättrar vår tågtrafik i södra Skåne. Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för resenärerna under avstängningen. Viktigt att tänka på är att det tar längre tid att resa med buss än med tåg, och att man därför måste starta sin resa tidigare än normalt för att komma fram som planerat, säger Mats Ohlsson, affärsutvecklare för Pågatågen hos Skånetrafiken.

Läs mer om projektet: www.trafikverket.se/osterlenbanan

Läs mer om ersättningstrafiken: www.skanetrafiken.se/osterlenbanan

Kontakter

Jan Källqvist, projektledare Trafikverket 010-123 22 57
Mats Ohlsson, affärsutvecklare Skånetrafiken 0451-28 85 03 (nås via presstjänsten)

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum