Trafikverket

Trafikverket ger grönt ljus för dubbelspårsutbyggnad på Västkustbanan

Dela

Trafikverket har fastställt järnvägsplanen för utbyggnaden av dubbelspår mellan Ängelholm och Helsingborg, Romares väg. Beslutet är ett viktigt steg i utvecklingen av järnvägstrafiken i södra Sverige.

Genom utbyggnad till dubbelspår ökar förutsättningarna för en effektivare tågtrafik. Trafiksäkerheten ökar och restiden minskar.

 -Det är en viktig och rolig milstolpe vi nu passerat i projektet. Med detta så avslutar vi planskedet

som pågått sedan 2015 och påbörjar upphandling av entreprenaden, säger Åsa Rosberg, Trafikverkets projektledare.

Järnvägsplanen är en lagstadgad del i processen att bygga järnväg och ger en detaljerad beskrivning av vad det är som ska byggas, hur det ska byggas och vilka effekter det får på omgivningen.

Under arbetet med att ta fram järnvägsplanen har en rad samråd och granskningar genomförts. Myndigheter, organisationer, fastighetsägare och privatpersoner har haft möjligheter att ge sina synpunkter på järnvägsutbyggnaden. Planen har även tagits fram i ett nära samarbete med Helsingborgs Stad och Ängelholms kommun.

- Tidplanen kan påverkas av eventuella överklagande av fastställelsebeslutet. Förhoppningen och målsättningen i projektet är dock att ha en byggstart under 2020, det är vår utgångspunkt. Arbetet startar så fort järnvägsplanen vunnit laga kraft, säger Åsa Rosberg projektledare Trafikverket.

Läs mer om projektet: www.trafikverket.se/angelholm-helsingborg

 

Kontakter

Åsa Rosberg, projektledare Trafikverket 010-123 01 22
Trafikverkets pressjour, 077-131 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum