Trafikverket

Trafikverket har beslutat att bygga en akvedukt i Söderköping

Dela

Trafikverket har under året undersökt om en akvedukt skulle kunna vara ett lämpligt alternativ för båttrafikens passage på Göta kanal. Utredningen visar att en akvedukt är ett hållbart alternativ, både för ekonomin och för miljön. Den ger minst störningar för trafiken på E22 och sannolikt även för båttrafiken på kanalen.

- Att bygga akvedukten är en större investering än de alternativ vi tidigare undersökt, men det kommer att löna sig på fyrtio års sikt. Kostnaderna för drift och underhåll blir så mycket lägre och samhällsekonomiskt räknar vi hem en hel del vinster i och med att vi slipper stopp i trafiken, säger Peter Linnskog, samhällsplanerare på Trafikverket Region Öst.
I utredningen ingick också att titta på möjligheten att bygga en fullvärdig trafikplats vid Klevbrinken, norr om kanalen. Det är möjligt tack vare att kommunen bidrar till finansieringen.

Den södra anslutningen av Skärgårdslänken, som förbinder nya E22 med väg 210 mot S:t Anna, flyttas till ny sträckning. Det innebär mindre påverkan på odlingslandskapet och lokala kulturvärden. Dessutom slipper Braberg gård få sina ägor uppdelade av en väg.

Trafikverket tar nu fram vägplanen. Projektet förskjuts omkring ett halvår framåt i och med det nya beslutet. Planen ska fastställas innan Trafikverket kan börja bygga.
- Själva akveduktbygget kommer troligen i gång 2019–2020, säger Jonas Danielsson, som är Trafikverkets projektledare för Förbifart Söderköping.

Läs mer om E22 Förbifart Söderköping: www.trafikverket.se/forbifartsoderkoping
Utredningen: www.trafikverket/forbifartsoderkoping/dokument

Kontakter

För ytterligare information, kontakta:
Jonas Danielsson, projektledare Trafikverket, 076-1284698
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum