Trafikverket

Trafikverket lanserar tågreseapp för synskadade

Dela

Den 1 mars släppte Trafikverket en iPhoneapp som ska hjälpa synskadade med trafikinformation före och under tågresan. Appen heter Tågprator och visar Trafikverkets data om aktuella tågtrafiklägen.

Appen Tågprator har synskadade som särskild målgrupp, men den kan även vara till nytta för andra personer som av olika anledningar vill kunna söka fram trafikinformation om tåg, och få den uppläst.

 - Fokus har legat på enkelhet. Att hitta funktionalitet som är enkel för dem som inte kan se och använder uppläsning och röstkommando för att hantera sin telefon. För den som bara ser lite är det viktigt med tydlig design som absolut inte får vara plottrig, säger Elin Dahlgren, projektledare på Trafikverket.

I Tågprator kan användaren söka och hitta alla avgångar och ankomster i Sverige, få information om vilket spår tåget går ifrån och anländer till samt information om förseningar, inställda tåg och ersättningsbuss. Användaren kan spara bevakningar på framsökta resor för att enklare komma åt dem under resan.

Som myndighet har Trafikverket ansvar för att trafikinformation ska vara tillgängligt för alla. På större järnvägsstationer finns redan pratorer, terminaler med trafikinformation, som är framtagna för att hjälpa personer med många typer av funktionsnedsättningar.

- De synskadade hade svårt att hitta pratorerna, därför beslutade Trafikverket förra året att komplettera med en mobil lösning för att förstärka tillgängligheten för synskadade, säger Elin Dahlgren.


Appen är utvecklad av HiQ i Göteborg. En referensgrupp från Synskadades Riksförbund har deltagit i utvecklingen med kravställning och testning.

Tågprator funkar bäst för iPhone 5 och uppåt, iOS 8.1 eller senare.
 

Länk till AppStore
https://itunes.apple.com/us/app/tagprator/id1085511387?l=sv&ls=1&mt=8


Mer information:
http://www.trafikverket.se/tjanster/trafiktjanster/tagprator/

Kontakter

Kontaktperson
Projektledare
Elin Dahlgren
010-123 78 68

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum