Trafikverket

Trafikverket: Rapportera brister på vägarna i Gävleborg via en app

Dela

I dag finns det appar där alla kan tipsa om brister längs våra vägar. Nu ska Trafikverket undersöka om apparna kan förbättra underhållet av Sveriges vägar. Allmänheten i Gävleborg välkomnas att vara med.

Alla har vi någon gång sett brister längs våra vägar. Det kan vara fel på signaler, hinder på vägen, dåligt väglag, vägskador och köer. Nu kan alla rapportera brister på vägarna via appar.

Trafikverket ska nu undersöka hur det här kan användas för att effektivisera underhållet av våra vägar. Nyligen startade Trafikverket pilotprojektet Extern vägdataanalys, som ska fokusera på Gävleborg.

Ladda ner appen Live Trafik

-  Genom att ladda ner appen Live Trafik, som Sveriges Åkeriföretag står bakom, kan vi tillsammans hjälpas åt. Det finns flera appar på marknaden men vi fokuserar på Live Trafik just nu. Alla som är ute på vägarna i Gävleborg, förare eller passagerare, uppmanas att rapportera in problem och brister på vägarna, säger Björn Eklund, projektsponsor på Trafikverket.

Trafikverket samlar in och utvärderar trafikanternas synpunkter. Rapporteringen i projektet sker främst via appen Live Trafik och syns direkt hos Trafikverkets projektteam inom underhåll. Det är enbart trafikanter som rapporterar in brister, och det krävs ingen förkunskap om Trafikverkets regelverk eller åtgärdstider.

Projektet ska ge ett underlag till hur Trafikverkets vägunderhåll kan utvecklas och förbättras med hjälp av externa underlag från trafikanter. Det kan även användas för kontroll av entreprenörers arbete.


Ju fler som rapporterar desto bättre

Sedan tidigare använder Trafikverket så kallade vägrapportörer.

- En utmaning med nuvarande vägrapportörers inrapporterade händelser och observationer är att de är för få och geografiskt utspridda. Vi behöver större volymer av inrapporterade iakttagelser för att kunna dra bättre slutsatser, förklarar Björn Eklund.

Pilotprojektet startade i november och ska utvärderas i april.

-  Det som ska utvärderas är främst nyttan av att ta in synpunkter via appar, men även hur vi strategiskt ska använda marknadens teknik, säger Björn Eklund.

 

Så här gör du

1. Ladda ner appen Live Trafik från App Store eller Google Play och starta den på mobilen.
2. Välj mellan kategorierna olycka, hinder på vägen, köer, väglag med flera.
3. Beskriv kortfattat vad du vill rapportera. Det går även att skicka med en bild.
4. Anmäl inte akuta brister här. Kontakta i stället Trafikverket på telefon 0771-921 921.

 

Kontakter

Björn Eklund, projektsponsor Trafikverket, 010-123 92 35
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Instruktioner Live Trafik
Instruktioner Live Trafik
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum