Trafikverket

Trafikverket rustar inför sommarens körkortsprov

Dela

Trafikverket Förarprov möter sommarens efterfrågan på körkortsprov på flera sätt. Nyrekryteringar, extrapersonal, extra provtider och flyttade semestrar utgör stommen i satsningen.

-På sommaren är det många som vill passa på att använda lov och semestrar till att ta körkort, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov. Därför har vi planerat in flera åtgärder för att möta efterfrågan.

Ett 30-tal nyanställda förarprövare börjar förrätta körprov under våren och sommaren. Det innebär en ökning med ungefär 15 procent, från 236 till 270 förarprövare. Extra personal anställs tillfälligt. Det handlar om utbildade förarprövare från försvarsmakten och pensionerade förarprövare.

Ett 60-tal förarprövare flyttar sin semester och arbetar under sommaren.

Under våren och sommaren har många orter provtider även på kvällar och helger. Lördagen den 13 maj ordnas en gemensam provdag på ett 40-tal orter i hela landet. Trafikverket har också en dialog med trafikskolornas branschorganisationer över hela landet. Syftet är att hitta gemensamma lösningar för att möta efterfrågan på prov.

-Till dig som planerar att ta körkort rekommenderar jag att du tar del av våra tips, bokar prov i god tid och är väl förbered för både kunskapsprovet och körprovet. Du hjälper dig själv, sparar pengar och har större möjlighet att få ditt körkort i sommar, säger Kristina Hagberg.

Tips till dig som ska ta körkort:

  • Ta del av informationen på trafikverket.se/korkort om vad du ska kunna för att bli en trafiksäker förare
  • Planera utbildning och prov i mycket god tid.
  • Boka provet när du är en bit fram i utbildningen, minst sex veckor före. Vänta inte med att boka till sista stund.
  • På trafikverket.se kan du boka provtider. Bokningsläget förändras, så det kan löna sig att återkomma. Tänk på att det kan finnas provtider på andra orter.
  • Kom väl förberedd så ökar möjligheten att klara provet.

Kontakter

Ylva Lundin, Kommunikationschef Förarprov, 070-666 58 26.
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum