Trafikverket

Trafikverket säljer SweRoad

Dela

På uppdrag av regeringen har Trafikverket påbörjat försäljning av SweRoad. Bolaget tillhandahåller konsulttjänster i utvecklingsländer inom områdena vägar, järnvägar, transporter och trafiksäkerhet.

En intern analys visar att kopplingen till Trafikverkets internationella arbete är svag och att SweRoad har större möjlighet att utvecklas med en annan ägare i samma bransch. Bolaget har jobbat med att effektivisera verksamhetensom som nu ger resultat och arbetet måste fortsätta. Försäljningen innebär inte att arbetet med att utveckla verksamheten ska avstanna. Tvärtom är det angeläget att det arbetet med att utveckla bolaget fortsätter med full kraft.

– Bolaget har ett gott rykte utomlands och det finns stor kompetens, säger SweRoads förre ordförande Bo Vikström, som leder arbetet med försäljningen. Jag utesluter inte på något sätt en framtida relation mellan bolaget och Trafikverket.

Fakta om SweRoad
SweRoad har cirka 10–15 pågående infrastrukturprojekt av olika omfattning i Afrika, Asien och Europa och har cirka 15 anställda, men sysselsätter genom projekten betydligt fler medarbetare. Riksdagen beslutade 1982 att bilda Swedish National Road Consulting AB. Aktierna har förvaltats av Trafikverket med uppgift att utveckla och driva internationell uppdragsverksamhet inom kompetenser som motsvaras av Trafikverkets verksamheter, men även andra transportmyndigheters.

Läs mer om försäljningsprocessen
Läs mer om SweRoad

Kontakter

För mer information
Bo Wikström, senior rådgivare, 010-123 12 16
Ulrika Karlsson, presskommunikatör, 070-762 39 54
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum