Trafikverket

Trafikverket utvecklar bygg- och anläggningsmarknaden

Dela

E20 Vårgårda–Ribbingsberg är den första totalentreprenaden där Trafikverket låter entreprenören ansvara för samrådsunderlaget. Projektet beräknas spara cirka 30 miljoner på den innovativa upphandlingsformen.

Projektet E20 Vårgårda–Ribbingsberg är en delsträcka i satsningen E20 genom Västra Götaland. Det unika med projektet och totalentreprenaden är att nyttja entreprenörens kunskap och erfarenhet redan i utredningsskedet. Det innebär att entreprenören är delaktig i samrådsunderlag, samrådshandling och val av lokalisering, vägplan samt bygghandling.

– Detta är banbrytande av Trafikverket och en riktig totalentreprenad, säger Fredrik Indevall som är entreprenörens projektledare på Veidekke. Branschkollegorna är nyfikna och följer projektet med stort intresse, fortsätter han.

Genom samarbetet kan bygghandlingen anpassas till entreprenörens byggmetod från början vilket betyder att de kan projektera samtidigt som vägplanen tas fram. Trafikverket som är beställare är ansvarig genom hela projektet så att viktiga värden såsom natur, miljö och kultur beaktas.

– Projektet E20 Vårgårda–Ribbingsberg är en pilotupphandling där möjligheterna till effektiviseringar och innovationslösningar ökar. Vi ska nu utvärdera och se hur vi kan applicera det på andra projekt inom Trafikverket, säger Anders Böhn, inköpsansvarig i projektet.

Budgeten för E20 Vårgårda–Ribbingsberg är cirka 290 miljoner kronor. Genom samverkan beräknar projektet att de spara cirka 30 miljoner kronor. Bygghandlingen beräknas också kosta en tredjedel mindre jämfört med vad den brukar då en projekterande konsult upphandlas separat. Själva byggnationsfasen beräknas också bli något billigare tack vare ett tätt samarbete mellan konsult och entreprenör.

Nyckelord

Kontakter

Anders Böhn, inköpsansvarig, telefon 010-123 67 18
Svante Jildenhed, projektledare, telefon 010-123 69 21

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum