Trafikverket

Trafikverkets arkeologiska utgrävningar skapar jobb i Norrköping

Dela

Innan Trafikverket bygger den nya höghastighetsbanan Ostlänken krävs grundliga undersökningar av områdets arkeologi. Det kan innebära mer jobbtillfällen åt lokala entreprenörer.

Uppemot 200 arkeologer kommer att arbeta längs Ostlänkens sträckning när de arkeologiska utgrävningarna är som intensivast om några år.

- Det är i princip så många fältarkeologer som finns i hela Sverige idag. Eventuellt måste vi ta in utländsk kompetens för att täcka upp behovet, säger Magnus Djerfsten, kulturmiljöansvarig på Trafikverket.

För att genomföra utgrävningarna behövs mycket annan infrastruktur, som byggbodar, grävmaskiner och dumprar.

- Efterfrågan på lokala resurser kommer att vara stor. Det märkte vi tydligt för några år sedan vid bygget av väg och järnväg mellan Motala och Mjölby. Ibland var det svårt att få tag i tillräckligt mycket maskiner, säger Magnus Djerfsten.

Vid en pressträff på Norrköpings Stadsmuseum berättar Magnus Djerfsten mer om planerna för de arkeologiska utredningarna. Dessutom berättar arkeologen Fredrik Molin om spännande fynd som redan gjorts, och om förväntningar på kommande utgrävningar. Cecilia Grusmark från Länsstyrelsen i Södermanland förklarar vad arkeologin i Projekt Ostlänken kan lära oss om historien.

Tid: Måndag 26 november, kl 14.45

Plats: Norrköpings stadsmuseum, Västgötegatan 21, Norrköping

Kontakter

Thomas Pihl, kommunikatör Trafikverket, 070-279 14 77
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum