Trafikverket

Trafikverkets förslag till en fortlevnad av Kalixforsbron har accepterats

17.5.2017 10:52 | Trafikverket

Dela

Trafikverkets förslag att kommunerna ska ta över underhållsansvaret av Kalixforsbron har godtagits. Innan överlämningen ska Trafikverket göra vissa åtgärder för att underlätta för kommunerna.

Trafikverkets erbjudande till Gällivare och Kiruna kommun om ett övertagande av ansvaret för underhållet har accepterats och Kalixforsbron kan nu leva vidare, till stor glädje för de boende i närheten.

- Vår ambition, vilja och tro har hela tiden varit att få till en bra lösning, säger Ibrahim Coric på Trafikverket. Det är glädjande att vi nu kommit fram till det här alternativet tillsammans med kommunerna.

Trafikverkets tidigare inspektioner av Kalixforsbron har visat på stora brister som behöver åtgärdas. Bron tillhör inte det allmänna vägnätet och Trafikverket får inte lägga underhållspengar på broar som inte tillhör det allmänna väg- eller järnvägsnätet.

För att underlätta för kommunerna har Trafikverket erbjudit sig att måla om stålkonstruktionen och riva bort körbanan innan överlämningen. Detta arbete kommer att påbörjas i juni. Trafikverket kommer att informera de närboende som berörs.

Bakgrund 1980 drogs järnvägen om och en ny bro för järnvägen byggdes. Den gamla bron fick vara kvar och under 1990-talet slöts en överenskommelse mellan dåvarande Banverket och vägföreningen om att vägföreningen skulle få använda bron.

Kontakter

Ibrahim Coric, enhetschef Tillstånd byggnadsverk, Trafikverket, 070-552 96 76
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste nyheterna från Trafikverket

Pressinbjudan Trafikverket har förbättrat säkerheten längs väg 597 genom Björsbyn18.5.2017 13:25

Den 19 maj inviger Trafikverket den 4,3 km långa gång- och cykelvägen längs väg 597 mellan Reveln och Sinksundet, genom Björsbyn. Gång- och cykelvägen är dels friliggande och dels åtskild med kantsten. Passager och refuger ger säkrare övergångar för oskyddade trafikanter. Vägen har även förbättrats för fordonstrafik. Linjemålning återstår och görs under våren 2017. Tid och plats: Fredagen den 19 maj 2017 kl. 15.00–16.30 vid fotbollsplanen i Björsbyn. Besökare har möjlighet att genomföra en cykelutmaning och delta i tipspromenad. På plats deltar Arnold Vonkavaara, regional direktör, Trafikverket och Malin Lagervall, stadsbyggnadschef, Luleå kommun.   BakgrundBjörsbyn ligger nära Luleå och främst stadsdelen Porsön med affär, vårdcentral, skola, kyrka och universitet. I Björsbyn finns en välbesökt fotbollsplan och ett antal stall med många unga medlemmar. Innan den nya gång- och cykelvägen byggdes fanns ett behov av att kunna gå eller cykla mellan platserna och trafikmiljön längs Björsbyv

I vårt nyhetsrum kan du läsa de senaste nyheterna, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.Besök vårt nyhetsrum