Dramaten

Tragisk fars med Johan Ulveson och Kicki Bramberg

Dela

En av efterkrigstidens verkliga klassiker och ett av de främsta exemplen på den absurda teatern – Stolarna – av Eugène Ionesco sätts upp på Dramaten i regi av Tobias Theorell. Rollerna som Gubben och Gumman spelas av Johan Ulveson och Kicki Bramberg. Premiär på Målarsalen den 11 oktober.

Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.

Dörrklockan ringer. Till Gubben och Gummans glädje och förvåning börjar de imaginära gästerna att komma. Stolar plockas fram. Dörren ringer igen. Och igen. I takt med att de osynliga gästerna ramlar in plockas stolarna fram. Alla är här och nu väntar de bara på vältalaren som ska förmedla Gubbens budskap. För en lite mer professionell touch.

”Det är lustfyllt att spela gammal” säger Johan Ulveson till Svenska Dagbladet i en intervju. ”De är gamla, men också som vi. Det gäller att hitta en balans däremellan.”

Eugène Ionesco föddes 1909 i Rumänien men bodde och verkade som dramatiker i Frankrike. Hans pjäser blandar ofta vardagliga situationer med overkliga, drömliknande inslag och behandlar djupt mänskliga teman som ensamhet, åldrande och livets slut. Han är en av de främsta företrädarna för absurd teater men kallar själv Stolarna för en tragisk fars. Pjäsen skrevs 1951 och på urpremiären 1952 togs den emot som obegriplig. Fyra år senare gjorde den succé i Paris.

Stolarna har satts upp en gång tidigare på Dramaten, 1961, då i regi av Alf Sjöberg och med Allan Edwall och Gertrud Fridh i rollerna som Gubben och Gumman.

För regi står Tobias Theorell, som senast på Dramaten satte upp Anna Karenina förra året. Tidigare har han bl.a. regisserat Figaros Bröllop och De stora vidderna på Dramaten.

Medverkande: Johan Ulveson och Kicki Bramberg

Av: Eugène Ionesco
Översättning: Sven Åke Heed
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Ulla Kassius

Stolarna, premiär 11 oktober på Målarsalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Ladda ned bild
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

PRESSINBJUDAN - Dramaten bjuder in till öppen repetition av Lars Noréns nyskrivna pjäs Antante12.2.2019 09:58:00Pressinbjudan

Den 21 februari välkomnas press till en öppen repetition av Lars Noréns nyskrivna pjäs Andante, som han också regisserar. Lars Norén inleder med en kort presentation av pjäsen som är första satsen i ett verk om åldrande och avsked. Därefter fortsätter repetitionerna. Möjligheter att filma, fotografera och ta upp ljud kommer att finnas. Efter repetition finns möjlighet för intervjuer/samtal med skådespelarna. Kl. 10.45 Dörrarna till Lilla scenen öppnas Kl.11.00-11.45 Repetitioner med inledande presentation Kl. 11.45-12.30 Intervjuer med ensemble Obs! Intervjuer kan endast göras med skådespelarna. Vänligen meddela önskemål på förhand! Osa: senast fredag 15 februari till pressinbjudan@dramaten.se Varmt välkomna! Andante har urpremiär den 1 mars på Lilla scenen, medverkar gör; Marika Lindström, Per Mattsson, Sten Ljunggren, Monica Stenbeck, Carl Magnus Dellow , Erik Ehn och Nina Fex. Statister Camilla Rensgård/Siw-Marie Andersson/Nils Eklund/Alexandra Sahlman/Ella Odenholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum