Dramaten

Tragisk fars med Johan Ulveson och Kicki Bramberg

Dela

En av efterkrigstidens verkliga klassiker och ett av de främsta exemplen på den absurda teatern – Stolarna – av Eugène Ionesco sätts upp på Dramaten i regi av Tobias Theorell. Rollerna som Gubben och Gumman spelas av Johan Ulveson och Kicki Bramberg. Premiär på Målarsalen den 11 oktober.

Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.

Dörrklockan ringer. Till Gubben och Gummans glädje och förvåning börjar de imaginära gästerna att komma. Stolar plockas fram. Dörren ringer igen. Och igen. I takt med att de osynliga gästerna ramlar in plockas stolarna fram. Alla är här och nu väntar de bara på vältalaren som ska förmedla Gubbens budskap. För en lite mer professionell touch.

”Det är lustfyllt att spela gammal” säger Johan Ulveson till Svenska Dagbladet i en intervju. ”De är gamla, men också som vi. Det gäller att hitta en balans däremellan.”

Eugène Ionesco föddes 1909 i Rumänien men bodde och verkade som dramatiker i Frankrike. Hans pjäser blandar ofta vardagliga situationer med overkliga, drömliknande inslag och behandlar djupt mänskliga teman som ensamhet, åldrande och livets slut. Han är en av de främsta företrädarna för absurd teater men kallar själv Stolarna för en tragisk fars. Pjäsen skrevs 1951 och på urpremiären 1952 togs den emot som obegriplig. Fyra år senare gjorde den succé i Paris.

Stolarna har satts upp en gång tidigare på Dramaten, 1961, då i regi av Alf Sjöberg och med Allan Edwall och Gertrud Fridh i rollerna som Gubben och Gumman.

För regi står Tobias Theorell, som senast på Dramaten satte upp Anna Karenina förra året. Tidigare har han bl.a. regisserat Figaros Bröllop och De stora vidderna på Dramaten.

Medverkande: Johan Ulveson och Kicki Bramberg

Av: Eugène Ionesco
Översättning: Sven Åke Heed
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Ulla Kassius

Stolarna, premiär 11 oktober på Målarsalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Ladda ned bild
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Repetitionsbild. Johan Ulvson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Urban Wedin.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum