Dagens Samhälle

Trångbott i folkhemmet

Dela

Det goda folkhemmet skulle ha plats för alla. Det har det inte längre. Ebo-mottagande har lett till stor, ibland extrem, trångboddhet i en rad kommuner, visar Dagens Samhälles enkät.


Problemen med trångboddhet genom ebo, eget boende för asylsökande och nyanlända, är inte nya. Med den stora flyktingvågen under 2015 har de avsevärt förvärrats. Det som för sex år sedan fanns i några storstadskommuner finns i dag i stora delar av landet.

I småländska Lessebo har bostadsytan per boende i hyresrätt krympt mest i landet – i snitt tio kvadratmeter per boende på fem år. Kommunala Lessebohus räknar med att det råder trångboddhet i minst 35 procent av deras lägenheter.

– Vi har regler för vilket utrymme hästar och hundar ska ha. Men människor låter vi bo hur som helst. Vi vet att det bor alldeles för många i våra lägenheter. Vi upptäcker till och med folk som bor i våra källarutrymmen, säger Håkan Bergström Franzén, vd på Lessebohus.

Bostadsbrist råder numer i hela Sverige och det öppnar för en svart marknad. I Södertälje är den omfattande.

– Vi ser lägenheter som man fått svart i andra hand genom ryska motsvarigheten till Blocket, berättar Juan Copovi-Mena på Telge Bostäder.

Trångboddhet definieras som fler än 2 personer boende i en etta, 4 boende i en tvåa, 6 boende i en trea eller 8 boende i en fyrarummare eller större.

De kommunala bostadsbolag som anger högst andel trångbodda finns i Lessebo (35 procent), Östersund (25 procent), Hallsberg (20 procent), Malmö (10–20 procent), Eskilstuna (10–20 procent), Nordmaling (15 procent), samt Ljusnarsberg (13 procent).

 Ytan krymper

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum