Transportföretagen

Transportföretagen kommenterar Klimatpolitiska rådets rapport

Dela
I dag har Klimatpolitiska rådet presenterar sin utvärdering av både den tidigare och nuvarande regeringens klimatpolitik. Årets rapport lyfter fram att det måste göras mer inom transportsektorn för att nå klimatmålen år 2030. Transportföretagen ser att vi är på god väg att nå klimatmålen för sektorn, men att regeringens klimathandlingsplan måste ge branschen rätt förutsättningar.
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Klimatpolitiska rådets rapport lyfter att utsläppen kommer att öka inom en närtid. Det gäller framför allt från inrikes transporter och arbetsmaskiner. Enligt Transportföretagens beräkningar finns det däremot goda möjligheter för transportsektorn att nå klimatmålen. För att det ska vara möjligt behövs en balanserad politik som värnar Sveriges konkurrenskraft, samtidigt som den minskar utsläppen.

- Debatten kring transporter och klimat är vilsen och saknar långsiktighet. Transportsektorn är motorn för att klara omställningen och vi kan nå våra klimatmål med en balanserad politik som inte slår undan benen för välfärd och tillväxt, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen. 

I slutet av det här året ska regeringen presentera sin klimathandlingsplan och regeringen är satt under press.  Regeringen ska svara upp emot hur klimatmålen nu ska nås om reduktionsplikten sänks till EU-miniminivå, när det andra löftet är att sänka kostnaderna för drivmedel. Sverigedemokraterna har tidigare hotat med att lämna regeringsunderlaget om inte reduktionsplikten sänks till noll.

- Reduktionsplikten är en viktig del, men inte allt. Dagens nivåer slår hårt mot transportsektorn, men regeringens aviserade sänkning av reduktionsplikten är onödigt offensiv. Vi har sedan länge efterfrågat en nystart och en framtida balanserad plikt som, tillsammans med ambitiösa satsningar på elektrifiering, tar oss närmare att nå våra klimatmål inom EU och nationellt, fortsätter Marcus Dahlsten.

Det svenska ordförandeskapet slutförhandlar just nu Fit for 55. Transportföretagen ser positivt på att EU har kommit långt i sitt klimatarbete. 

- Vill man gå fort ska man gå själv. Vill man gå långt ska man gå tillsammans. Transportsektorn tar ett stort ansvar för den gröna omställningen. Samtidigt ser vi hur Fit for 55 växer fram i. Här kommer ambitionsnivåerna höjas avsevärt för att klara våra gemensamma åtaganden gentemot Parisavtalet, säger Marcus Dahlsten i en avslutande kommentar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Branschrekommendationer är vägen till en lönsammare kollektivtrafik31.5.2023 09:09:40 CEST | Pressmeddelande

Branschens gemensamma rekommendationer för upphandlingar används i ökad utsträckning inom den offentligt upphandlade kollektivtrafiken, det visar årets rapport om den upphandlad busstrafiken. Men mot bakgrund av det ansträngda ekonomiska läget i regionerna behöver fler offentliga upphandlare av kollektivtrafik använda branschrekommendationerna i sina kommande upphandlingar för att få mer kollektivtrafik för pengarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum