Transportföretagen

Transportföretagen välkomnar ämnesbetyg på gymnasiet

Dela

”Vi välkomnar att ämnesbetyg införs på gymnasiet då det bidrar till att lyfta fram elevernas kunskaper på ett tydligare och mer rättvist sätt. I förlängningen tror vi att förändringen för med sig positiva effekter för transportsektorns kompetensförsörjning”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen

Det nuvarande kursbetygssystemet innebär enligt regeringen att slutliga och avgörande betyg sätts i ett ämne efter varje kurs, ibland redan efter första terminen, vilket bidrar till fragmentisering av lärandet och att mer fokus sätts på betygssättning än på undervisning och lärande.

I propositionen föreslår regeringen att den kursutformade gymnasieskolan ersätts av en ämnesutformad gymnasieskola med ämnesbetyg. Ämnesbetyg i stället för kursbetyg kan ge eleverna mer tid att utvecklas i ett ämne innan avgörande betyg sätts. Ämnesbetyg ska också användas i gymnasiesärskolan, komvux på gymnasial nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå.

Dagens betygssystem upplevs av många som orättvist. Enstaka sämre prestationer i skolan riskerar att få en för stor påverkan på elevens betyg. Delvis är detta inbyggt i det nuvarande betygssystemet genom principerna för betygssättning.

”Vi har under lång tid arbetat tillsammans med bland annat Svenskt Näringsliv för den här förändringen. Nu ser vi fram emot att propositionen godkänns av riksdagen, avslutar Caj Luoma, chef kompetensförsörjning.”

Ändringarna som gäller den nya principen om sammantagen bedömning föreslås börja gälla från juli 2022. När det gäller ämnesbetyg föreslås att de första eleverna som påbörjar sina studier i det nya systemet ska göra det hösten 2025.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Transportföretagen
Foto: Transportföretagen
Ladda ned bild
Caj Luoma, Chef Kompetensförsörjning Transportföretagen
Caj Luoma, Chef Kompetensförsörjning Transportföretagen
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Transportföretagen välkomnar COP26 Flygdeklaration11.11.2021 13:30:00 CET | Pressmeddelande

Transportföretagen ser mycket positivt på att Sveriges regering i går skrev på den COP26 Flygdeklaration som bildar en allians för hållbart flyg. Tillsammans med ett stort antal andra stater, där ibland Frankrike, Kanada, Japan, Finland, Nederländerna, Norge, Spanien och USA tar nu Sverige en aktiv roll att tillsammans med andra stater aktivt arbeta för utvecklingen av hållbart flyg samt ett stort fokus på internationell reglering av flygets klimatpåverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum