Tullverket

Tre åtalas för narkotikabrott med hjälp av bevis från Encrochat

Dela

För första gången väcks nu åtal i ett ärende där Tullverket använt bevismaterial från den dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. Tre personer åtalas vid Malmö tingsrätt för narkotikabrott våren 2020. Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de kriminellas meddelanden på Encrochat kunde de misstänkta brotten nystas upp.

Tre åtalas för narkotikabrott med bevis från Encrochat. Foto: Tullverket.
Tre åtalas för narkotikabrott med bevis från Encrochat. Foto: Tullverket.

– På Encrochat kunde de kriminella kommunicera ostört ända tills franska myndigheter lyckades knäcka krypteringen förra året. Informationen från Encrochat har varit helt avgörande i vår utredning som nu lett fram till åtal, säger Erik Friberg, biträdande chef påTullkriminalenheten i Malmö.

Misstänks för narkotikabrott
Förundersökningen inleddes mot en misstänkt man. Det resulterade sedan i flera anmälningar om misstänkta narkotikabrott. Därefter inriktades utredningen mot ytterligare två män på grund av deras kontakter med huvudmannen. 

– Vi har arbetat länge med det här ärendet och det har varit en omfattande utredning och Tullverkets uppfattning är att de kriminellas verksamhet pågått i stor omfattning och under en längre tid, säger Erik Friberg.

Organiserat försäljning och förvaring av narkotika
Av informationen som framkom genom spaning och hemliga tvångsmedel kunde en händelsekedja urskiljas och i juni greps tre personer. De misstänks för att gemensamt och i samråd organiserat försäljning och förvaring av narkotika. Tullverket har beslagtagit över 2,3 kilo heroin och 51 gram kokain till ett värde av cirka 3,5 miljoner kronor i missbrukarled samt 192 000 kronor i kontanter.

De misstänkta är födda 1966, 1976 och 1986. Vid en fällande dom riskerar de längre fängelsestraff.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

 

Nyckelord

Bilder

Tre åtalas för narkotikabrott med bevis från Encrochat. Foto: Tullverket.
Tre åtalas för narkotikabrott med bevis från Encrochat. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
192 000 kronor i kontanter har beslagtagits i ärendet. Foto: Tullverket
192 000 kronor i kontanter har beslagtagits i ärendet. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
I ärendet beslagtog Tullverket även kokain. Foto: Tullverket.
I ärendet beslagtog Tullverket även kokain. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn3.6.2021 12:35:59 CEST | Pressmeddelande

Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag27.5.2021 11:38:17 CEST | Pressmeddelande

Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.

Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis14.4.2021 09:49:58 CEST | Pressmeddelande

Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko. Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet. Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum