Film i Väst

Tre av Film i Västs samproduktioner shortlistade till en Oscar

Dela

Film i Västs samproduktioner En runda till av Thomas Vinterberg, Leva på hoppet av Maria Sødahl och The Man Who Sold His Skin av Kaouther Ben Hania har förhandsnominerats till en Oscar när den så kallade Shortlist presenterades i natt svensk tid. Den 15 mars tillkännages de slutnominerade och själva galan hålls den 25 april.

Maria Sødahl, Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård,  Bild: Agnete Brun
Maria Sødahl, Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Bild: Agnete Brun

– Vilket är världens finaste filmpris? Ja, frågar man den vanliga filmtittaren så svarar hon säkert ”en Oscar”. Därför är det extra roligt att vi i år har tre samproduktioner som tagits ut bland de 15 som shortlistats till en Oscar för bästa internationella film. Tre filmer som både gripit biopubliken och den internationella festivalvärlden. Två är dessutom inspelade i Västra Götaland och flera västsvenska filmarbetare har bidragit till det tunisiska bidraget. Nu håller vi tummarna för att de går vidare till slutomgången, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Thomas Vinterbergs En runda till har gått från klarhet till klarhet sedan den fick kvalitetsstämpeln Cannes 2020 Label förra våren. Häromveckan nominerades den till en Golden Globe, i december vann den fyra European Film Awards och på hemmaplan har den setts av över 800 000 på dansk bio samt vunnit fem av huvudpriserna vid den danska Guldbaggegalan, Robertpriserne. Den har också visats på en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat London, Toronto och San Sebastian, där den också prisbelönades. På nyss avslutade Göteborg Film Festival vann den Publikens pris.

En runda till är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön och producerad av Zentropa Productions i samproduktion med Zentropa Sweden och Film i Väst. I huvudrollerna ser vi Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe. Thomas Vinterberg har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

Maria Sødahls Leva på hoppet vann filmpriset Label Europa Cinemas vid filmfestivalen i Berlin och är inspelad i Studio Fares i Trollhättan. Filmen nominerades också till två European Film Awards. I huvudrollerna ser vi Stellan Skarsgård och Andrea Bræin Hovig. Filmen är skriven och regisserad av Maria Sødahl, vars egna upplevelser ligger till grund för berättelsen. Filmen är producerad av Thomas Robsahm, Motlys i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

Synopsis: Dagen före julafton får Anja läkarnas besked. Hon har cancer. Kanske går den att stoppa. Kanske inte. Medan hennes storfamilj med egna barn och bonusbarn stojar och ser fram emot julaftonens festligheter avslöjar Anja den hemska diagnosen för sin man, den flera år äldre Tomas. Under julveckan kastas det redan krisande parets liv in i en tumultartad situation. Ska de lyckas hitta tillbaka till varandra och lära sig att älska igen, nu när Anja behöver kärlek och omtanke mer än någons

Den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias film The Man Who Sold His Skin togs ut till Venedigs filmfestival i sektionen Orizzonti Concorso, där den vann två priser. Filmen är producerad av Tanit Films, Cinetelefilms i samproduktion med Andreas Rocksén, Laika Film & Television och Film i Väst. Hennes tidigare film Skönheten och odjuren togs ut till Un Certain Regard i Cannes 2018 och var även Tunisiens Oscarsbidrag. Även den samproducerades med Laika Film och Film i Väst.

Delar av inspelningen har skett med filmarbetare från Västra Götalandsregionen (Anders Billing Vive, ljud och ljudläggning, Fredrik Fridlund, bomoperatör, Gabrielle Delle, DIT.

Synopsis: För att förenas med sin fästmö i Europa ingår den syriske flyktingen Sam Ali ett avtal med den världsberömde konstnären Jeffrey Godefroi som låter tatuera ett konstverk på hans rygg. Sam får nu resa fritt i världen, men det är ett avtal med problem…

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Maria Sødahl, Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård,  Bild: Agnete Brun
Maria Sødahl, Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Bild: Agnete Brun
Ladda ned bild
Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs Druk. Bild: Henrik Ohsten
Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs Druk. Bild: Henrik Ohsten
Ladda ned bild
The Man Who Sold His Skin
The Man Who Sold His Skin
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande.  Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Trollhätteinspelad film tävlar om en Guldpalm i Cannes3.6.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Joachim Triers film Världens värsta människa har tagits ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 6-17 juli. Därmed tävlar den om en Guldpalm. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan och samproducerad av Film i Väst och B-Reel Films. Dessutom har Eskil Vogts De oskyldiga och Valdimar Jóhannssons Lamm tagits ut till sektionen Un Certain Regard i Cannes. Båda är postproducerade i Västra Götaland. De tre filmerna distribueras av Triart.

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival20.5.2021 19:16:18 CEST | Pressmeddelande

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Film i Väst storsatsar på talang och nya berättelser19.5.2021 14:02:02 CEST | Pressmeddelande

Vid ett webbinarium hos Film i Väst i dag presenterades två nya satsningar på talang och nya berättelser. Jenny Luukkonen, ansvarig för talang hos Film i Väst, berättar om satsningarna: – Syftet är att attrahera andra kreatörer än de som i vanliga fall söker sig till oss, som kanske inte ser sig själva som filmskapare eller tänker att de hör hemma i filmbranschen. Detta blir ett sätt för oss som offentlig finansiär att aktivt söka oss utanför de traditionella arenorna, både när det kommer till att hitta talanger och publik.

Inspelningsstart för SVT:s Försvunna människor11.5.2021 10:15:56 CEST | Pressmeddelande

Nu har inspelningen av SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor startat i Västra Götaland. Det är en nervkittlande historia i sex avsnitt om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val. Försvunna människor produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst och får planerad premiär 2022.

Inspelningsstart i Alingsås för LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta10.5.2021 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag påbörjas inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja och denna gång med filmdebuterande regissören Tina Mackic (Sommarskuggan). I huvudrollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. De erkända skådespelarna Suzanne Reuter och Henrik Hjelt kommer även medverka i den nya filmen som beräknas att ha premiär i februari 2022.

Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg till nattens Oscar för Bästa internationella film26.4.2021 04:16:35 CEST | Pressmeddelande

- Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Det är första året med tre Oscarsnomineringar, varav två för Bästa internationella film. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum