Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Tre av fyra vill att svenska löner ska gälla

Dela

Tre av fyra svenskar tycker att svenska löner ska gälla i Sverige, även för dem som kommer hit för att arbeta en kortare tid, så kallad utstationerad arbetskraft. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

76 procent av de tillfrågade i Sifo:s undersökning, svarar ja på frågan om de anser att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla även för dem som kommer och arbetar i Sverige under en kortare tid. Endast 17 procent håller inte med och sju procent är tveksamma eller vet inte.

- Om EU är en gemensam marknad så måste vi också ha gemensamma regler. Likartade villkor måste gälla i alla länder.

Det säger europaparlamentariker Jens Nilsson (S), som under hösten leder förhandlingarna i EU-parlamentet om nya regler för internationella transporter, så kallade cabotage-regler.

Just transportsektorn är hårt utsatt för lönedumpning, bland annat till följd av utstationerad arbetskraft som tvingas arbeta till usla löner och undermåliga arbetsvillkor.

Stödet för lika lön även för utstationerade, är enligt Sifo-mätningen störst bland personer som sympatiserar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. 86 procent av dem svarar ja på frågan om lika lön ska gälla också för dem som arbetar en kortare tid i landet.

Men även en klar majoritet, sju av tio av de tillfrågade som sympatiserar med ett borgerligt parti håller med om att svenska löner och villkor ska gälla för utsända.

- Vi socialdemokrater vill ha ett regelverk som är rättvist för arbetare i hela Europa. Om vi inte kan säkra medborgarnas grundläggande rättigheter riskerar fler människor i fler EU-länder att vända det europiska projektet ryggen, säger Jens Nilsson.

Sifos undersökning består av 1 000 telefonintervjuer som gjordes mellan den 23 och 26 oktober i år.

***

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet