
Tre av fyra vill att svenska löner ska gälla
Tre av fyra svenskar tycker att svenska löner ska gälla i Sverige, även för dem som kommer hit för att arbeta en kortare tid, så kallad utstationerad arbetskraft. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
76 procent av de tillfrågade i Sifo:s undersökning, svarar ja på frågan om de anser att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla även för dem som kommer och arbetar i Sverige under en kortare tid. Endast 17 procent håller inte med och sju procent är tveksamma eller vet inte.
- Om EU är en gemensam marknad så måste vi också ha gemensamma regler. Likartade villkor måste gälla i alla länder.
Det säger europaparlamentariker Jens Nilsson (S), som under hösten leder förhandlingarna i EU-parlamentet om nya regler för internationella transporter, så kallade cabotage-regler.
Just transportsektorn är hårt utsatt för lönedumpning, bland annat till följd av utstationerad arbetskraft som tvingas arbeta till usla löner och undermåliga arbetsvillkor.
Stödet för lika lön även för utstationerade, är enligt Sifo-mätningen störst bland personer som sympatiserar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. 86 procent av dem svarar ja på frågan om lika lön ska gälla också för dem som arbetar en kortare tid i landet.
Men även en klar majoritet, sju av tio av de tillfrågade som sympatiserar med ett borgerligt parti håller med om att svenska löner och villkor ska gälla för utsända.
- Vi socialdemokrater vill ha ett regelverk som är rättvist för arbetare i hela Europa. Om vi inte kan säkra medborgarnas grundläggande rättigheter riskerar fler människor i fler EU-länder att vända det europiska projektet ryggen, säger Jens Nilsson.
Sifos undersökning består av 1 000 telefonintervjuer som gjordes mellan den 23 och 26 oktober i år.
***
Nyckelord
Kontakter
Sigrid BøePresschef
+32 471 79 01 76sigrid.boe@ep.europa.euOm

ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.
Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.
Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.
Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Aktiviteter inför och under toppmötet i Göteborg.15.11.2017 13:38 | Pressmeddelande
Inför och under toppmötet i Göteborg den 17 november kommer Socialdemokraterna i Europaparlamentet finnas på plats. På själva toppmötet deltar Marita Ulvskog, som är inbjuden i rollen som tillförordnad ordförande för Europaparlamentets sysselsättningsutskott. Här är de övriga aktiviteterna:
Sju av tio vill se balans mellan medborgare och företag i EU13.11.2017 10:53 | Pressmeddelande
Sju av tio svenskar vill se en balans mellan medborgarnas och företagens behov i EU. Endast en av tre tycker att det är så idag. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna i Europaparlamentet inför det sociala toppmötet i Göteborg den 17 november.
Avtal klart om EU:s utsläppsrätter9.11.2017 10:24 | Pressmeddelande
Klockan 03:35 i natt blev det klart med ett nytt avtal om EU:s utsläppsrätter för industrin. Europaparlamentariker Jytte Guteland (S), som varit en av EU-parlamentets huvudförhandlare, är nöjd med uppgörelsen och menar att en rad förbättringar uppnåtts.
Jytte Guteland nekad inträde i Västsahara27.10.2017 15:05 | Pressmeddelande
Under fredagseftermiddagen blev den socialdemokratiska europaparlamentarikern Jytte Guteland nekad att resa in i Västsahara av marockanska myndigheter. Med på resan var även tre spanska ledamöter och miljöpartisten Bodil Valero. Samtliga ingår i Europaparlamentets intergrupp för Västsahara där Guteland är ordförande. Gruppen stoppades på flygplatsen i El Aaiun, Västsahara.
Klart med skärpta krav på cancerframkallande ämnen25.10.2017 13:15 | Pressmeddelande
På onsdagen godkände Europaparlamentet nya, skärpta gränsvärde för sammanlagt 13 olika cancerframkallande ämnen i arbetsmiljön. Med 540 röster för, endast sex emot och 119 som avstod, valde parlamentet att tydligt sätta arbetstagarnas hälsa främst.
Snaran runt nätdroger dras åt ytterligare av EU24.10.2017 12:49 | Pressmeddelande
- Idag är jag glad. Nu drar vi åt snaran kring alla samvetslösa kriminella som tillverkar och säljer droger via nätet, säger en stolt och nöjd Anna Hedh (S), efter att Europaparlamentet gett sitt stöd till två lagförslag som ska stärka EU:s kamp mot nya psykoaktiva ämnen, så kallade nätdroger.