PTK

Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension

Dela

Tre av tio privatanställda tjänstemän, 28 procent, känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att det för en genomsnittlig tjänsteman handlar om 2 900 kronor i månaden i pensionsavsättning. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av den fackliga samverkansorganisationen PTK.

– Nu när det orange kuvertet landar i brevlådan påminns många om den framtida pensionen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig trygg, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

För en genomsnittlig privatanställd tjänsteman som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP sätter arbetsgivaren av 2 900 kronor i månaden till den framtida pensionen. Men många tjänstemän känner alltså inte till att detta ingår i kollektivavtalet.

Genom kollektivavtalet får tjänstemannen dessutom tillgång till ett pensionssparande med halverade avgifter, jämfört med den öppna marknaden. Det gör att mer pengar går till pensionen, i stället för som onödiga avgifter till mellanhänder.

För många kommer den allmänna pensionen från staten att motsvara knappt hälften av den tidigare lönen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen.

– Kollektivavtalet bidrar till ökad trygghet genom hela arbetslivet, också när man är pensionär. Vi vill att fler ska ta del av fördelarna med kollektivavtal, säger Anna Allerstrand.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal och har därmed den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren och omfattar alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.

Bilaga till pressmeddelandet:

  • Så mycket betalar arbetsgivaren till tjänstepensionen
  • Om undersökningen

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

PTK
PTK
Kungsgatan 57 A
111 22 Stockholm

08 - 440 85 00https://ptk.se/
PTK är en samverkansorganisation för 25 fackförbund som tillsammans representerar 830 000 privatanställda tjänstemän. Målet är att förbättra villkoren och öka tryggheten för tjänstemän inom privat sektor på jobbet, mellan jobben och efter jobbet. Genom att företräda många kan PTK förhandla fram kollektivavtal med goda villkor.

Följ PTK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTK

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum