Miljömärkning Sverige

Tre av tio ton koldioxid kan sparas in vid tvätt av arbetskläder

Dela
Världen befinner sig i en klimatkris, så det är bråttom att ställa om produktionen för att kunna nå klimatmålen. En ny rapport visar att det går att spara in 27 % CO2 genom att välja ett Svanmärkt tvätteri för tvätt av arbetskläder.

Nordisk Miljömärkning ska, i samarbete med Nordiska ministerrådet, ta fram en serie rapporter om klimatbesparingar för att inspirera fler verksamheter att på ett enkelt sätt göra bra val för klimatet.

Den första rapporten fokuserar på en energislukande bransch: stora tvätterier för arbetskläder. Svanenmärkningen tar ett helhetsgrepp och utvärderar miljö- och klimatpåverkan i alla relevanta skeden av en produkts livscykel så att klimatpåverkan minskas.

Rapporten, som tagits fram i Danmark, visar att om 92 danska kommuner skulle välja Svanenmärkta tvätterier för tvätt av arbetskläder, så skulle det innebära en besparing på 480 ton CO2. Besparingen baseras på 2 750 ton arbetskläder som tvättas årligen i de danska kommunerna.

–  Ju fler kommuner, regioner och företag som väljer Svanenmärkt tvätt för att tvätta sina arbetskläder, desto större blir effekten. Så vi hoppas att många beställare genom den här rapporten blir medvetna om att det är enkelt att välja rätt för klimatet med Svanenmärkta tvätterier, säger Nicholas Nehaul, produktspecialist för textilservice på Miljömärkning Sverige.

Om även andra textilier hade inkluderats i beräkningen, såsom sängkläder och handdukar från hälso- och sjukvårdssektorn, skulle antalet sparade ton koldioxidutsläpp vara ännu högre.

För mer information:

Nicholas Nehaul, produktspecialist för textilservice 08-555 524 77, nicholas.nehaul@svanen.se

Faktaruta: Sparar in 27 % CO2

Beräkningen bygger på de krav som ger den bästa grunden för att beräkna en direkt klimateffekt. Förmodligen skulle besparingen bli ännu större men Nordisk Miljömärkning har valt en låg nivå. Resultatet visar ändå på en minskning med minst 27 % CO2, vilket motsvarar 175 g CO2 kg tvätt. Beräkningen bygger på en livscykelanalys som uteslutande har fokuserat på koldioxidutsläpp. Besparingen beror främst på energieffektivisering och begränsning av utsläpp av växthusgaser. I texten används CO2, men avser CO2e, CO2-ekvivalenter är den gemensamma enhet som används för beräkningar av samtliga växthusgaser.

Svanen ställer också andra krav, men dessa ingår inte i beräkningen. Till exempel krav på tvättkemikalier, nya fordon som uppfyller den senaste Eurostandarden och utbildning i Eco-driving.

Dessutom finns det också ett antal poängkrav som premierar en ännu lägre energiförbrukning än det obligatoriska kravet. Poängkraven ingår inte i beräkningen eftersom de är svåra att kvantifiera och beräkna genomsnittliga data på. Poängkraven är inte obligatoriska, varje tvätteri får välja vilka områden de vill ta poäng på.

Beräkningen utfördes av den danska konsultfirman Viegand Maagøe. Läs mer om analysen länk

Läs mer om Svanens krav:

Textilservice 075 (svanen.se)

Se lista över Svanenmärkta tvätterier

Företag - svanen.se

Läs mer om Svanen och Nordiska ministerrådets gemensamma historia

Svanens historia - svanen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Oberoende miljömärkning trumfar gröna löv18.4.2023 07:30:10 CEST | Pressmeddelande

Näthandeln har under det senaste decenniet vuxit kraftigt vilket bidragit till ökade transporter och klimatutsläpp. Nu finns det för första gången kriterier för Svanenmärkta e-handelstransporter, något som efterfrågats av branschen och av konsumenter. En ny studie visar att det är viktigt för konsumenter att kunna välja mer hållbara leveransalternativ. Men det råder förvirring kring olika ”gröna” marknadsföringsbudskap.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum