Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, söndagen den 28 oktober 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Jesper Jensen
Förening:                       Brynäs IF
Adress:                          Gavlehovsvägen 13, 80633 GÄVLE
Matchdatum:                 2018-10-27
Mellan:                           Brynäs IF - Färjestad BK, SHL
Domare/Anmälare        Christer Lärking
Avstängningsperiod    2018-10-28 - 2018-11-15 , 5 match(er)
Böter                             48 875:- betalas senast 2018-11-28,

BESLUT
Efter match mellan Brynäs IF och Färjestad BK den 27 oktober 2018 åläggs Jesper Jensen, Brynäs IF, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

 1. Avstängning fr.o.m. den 28 oktober 2018 t.o.m. den 15 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 48 875 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fem matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Jesper Jensen genom Andreas Dackell, tf. sportchef Brynäs IF, samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår 9.30 av första perioden så för Färjestad in pucken i anfallszon. Pucken passas mellan två Färjestadsspelare innan Färjestadsspelaren nr 22 Åslund får pucken framför sig och skjuter på mål. Brynässpelaren nr 40 Jensen kommer med fart från sidan och tacklar Åslund våldsamt i huvudet. Åslund befinner sig i en utsatt position efter att skjutit pucken på mål. Jensen har möjligheten att undvika eller minska kraften i tacklingen. Åslund avbryter matchen och återkommer inte till spel. Om inte Disciplinnämnden anser att detta strider mot regel 44, så anmäler jag enligt regel 42 Charging.
Andreas Dackell har uppgett följande. Jesper har absolut ingen avsikt att tackla Åslund mot huvudet. Han har för avsikt att gå mot blad mot Åslund i situationen. Och i och med att Åslund är i skottposition träffar Jesper Åslunds huvud. Jesper upplever situationen som olycklig och hävdar att det absolut inte var meningen att tackla Åslund mot huvudet.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Jesper Jensen gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen är våldsam och respektlös
 • Tacklingen utdelas från blindside
 • Den tacklade spelaren har ingen chans att försvara sig
 • Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar 

Alexander RamsayBESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Arvid Degerstedt
Förening:                      HC Vita Hästen
Adress:                         Utställningsvägen, 60336 NORRKÖPING
Matchdatum:                2018-10-26
Mellan:                          Södertälje SK - HC Vita Hästen, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare       Daniel Eriksson
Böter                            862:- betalas senast 2018-11-28, 

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Södertälje SK och HC Vita Hästen den 26 oktober 2018 åläggs Arvid Degerstedt, HC Vita Hästen, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

 1. Avstängning fr.o.m. den 27 oktober 2018 t.o.m. den 18 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 862 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fem matcher inklusive den automatiska avstängning som följer av ett match penalty.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Arvid Degerstedt genom Leif Strömberg, huvudtränare i HC Vita Hästen, samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Södertäljes nr 45 Sebastian Dyk får en passning mitt i sin anfallszon. Han tar emot pucken och avlossar ett slagskott. Vita Hästens nr 27 Arvid Degerstedt kommer bakifrån och utdelar en sen tackling efter avlossat skott. Tacklingen är våldsam och träffar enbart Dyks huvud. Ingen skada uppstår.
Leif Strömberg har uppgett följande. Min uppfattning är att Arvid Degerstedt kommer fel, snett in i situation och helt klart blir den i rygg. Spelaren skjuter och är låg, vilket man kan vara i sådant läge när man just skjuter och skall respekteras. Som sagt jag tycker AD kommer fel och försöker reparera på ett klantigt sätt. Inte med ont uppsåt anser jag och vet jag. Mer orutinerad och vi propagerar inte för fullt spel i HC Vita Hästen.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Arvid Degerstedt gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher inklusive den automatiska avstängning som följer av ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen är respektlös
 • Tacklingen utdelas från blindside
 • Den tacklade spelaren har ingen chans att försvara sig
 • Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay


BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Gustav Rydahl
Förening:                       Färjestad BK
Adress:                          Box 318, 65108 KARLSTAD
Matchdatum:                 2018-10-27
Mellan:                           Brynäs IF - Färjestad BK, SHL
Domare/Anmälare        Christer Lärking
Avstängningsperiod    2018-10-28 - 2018-11-15 , 5 match(er)
Böter                            12 937:- betalas senast 2018-11-28, 

BESLUT
Efter match mellan Brynäs IF och Färjestad BK den 27 oktober 2018 åläggs Gustav Rydahl, Färjestad BK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

 1. Avstängning fr.o.m. den 28 oktober 2018 t.o.m. den 15 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 1. Böter om 12 937 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fem matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Gustav Rydahl, genom Peter Jakobsson, sportchef i Färjestad BK, samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår 8.54 period 2 så har Brynässpelaren nr 14 Alcén pucken vid cirkelkanten och passar in den till en medspelare framför mål. Färjestadspelaren nr 15 Rydahl tacklar Alcén i huvudet med höga armar och har en uppåtgående rörelse i tacklingen som är våldsam. Kraften i tacklingen tar i huvudet.
Peter Jakobsson har uppgett följande. Rydahl upplever situationen enligt följande. Inte från sidan utan tacklingen sker mot bröstet och Alcen böjer sig ner och blir låg när krocken sker. Bägge skridskorna i isen, ingen axel eller armbåge i huvudet.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Gustav Rydahl gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen sker med stor kraft
 • Det är fråga om en tackling med höga armar och en uppåtgående rörelse
 • Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay


Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum