Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 16 november 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Anton Hedman
Förening:                       Örebro HK
Adress:                          Orvar Bergmarks Plats 5, 70223 ÖREBRO
Matchdatum:                 2018-11-15
Mellan:                           Örebro HK - Rögle BK, SHL
Domare/Anmälare        Christer Lärking
Avstängningsperiod    2018-11-16 - 2018-11-24, 3 match(er)
Böter                             11 875:- betalas senast 2018-12-16

BESLUT

Efter match mellan Örebro HK och Rögle BK, SHL, den 15 november 2018 åläggs Anton Hedman, Örebro HK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 16 november 2018 t.o.m. den 24 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 11 875 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Anton Hedman samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Återstår 5.07 av tredje perioden när Örebrospelaren nr 25 Hedman står still med pucken under kontroll. Röglespelaren nr 3 Bertov åker ut mot hörnet. Hedman tar sats med hela kroppen och driver upp armen på ett våldsamt sätt i huvudet på Bertov. Om Disciplinnämnden inte tycker detta skall bedömas som Checking to the Head så anmäler jag Hedman enligt regeln 46.4 Elbowing.
Anton Hedman har uppgett följande. Jag tar emot pucken i anfallszon och ser hur en Rögle spelare kommer i ögonvrån. Jag bestämmer mig för att göra en offensiv tackling för att skydda mig själv och pucken. I och med att jag har blicken åt andra hållet och att Röglespelaren kommer in i situationen i en extremt låg position tittar man noga på hela situationen så befinner sig Röglespelarens både kropp och huvud under sargkanten. Så därav träffar min underarm honom olyckligt. I träffögonblicket så är min underarm i sargkantshöjd. Det var inte min mening att tacklingen skulle ta illa.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Anton Hedman gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Att motspelaren blir något låg i tacklingsögonblicket förändrar inte bedömningen. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 3 matcher. Anton Hedman ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen sker med en armrörelse som är riktad mot huvudet.
  • Stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Joshua Karlsson
Förening:                      BIK Karlskoga
Adress:                         Nobelhallen, 69133 KARLSKOGA
Matchdatum:                2018-11-14
Mellan:                          MODO Hockey - BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare        Christoffer Holm
Avstängningsperiod    2018-11-15 - 2018-11-23, 4 match(er)

BESLUT
Efter match penalty i match mellan MODO Hockey och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, den 14 november 2018 åläggs Joshua Karlsson, BIK Karlskoga, följande straff för huvudtackling (checking to the head):
Avstängning fr.o.m. den 15 november 2018 t.o.m. den 23 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara 4 matcher, inklusive den automatiska match som följer vid ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Joshua Karlsson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Tom Hedberg i Modo driver upp pucken genom mittzonen och i samma ögonblick som Tom lägger ned pucken i anfallszon sätter Joshua Karlsson i Karlskoga en tackling som träffar i huvudet på Tom. Tom är i en låg position samtidigt som Joshua kommer från en vinkel som gör det omöjligt för Tom att skydda sig i tacklingsögonblicket. Tacklingen bedöms som våldsam dels på grund av kraften i tacklingen och dels att den kommer från en farlig infallsvinkel.
Joshua Karlsson har uppgett följande. Jag upplever att Tom Hedberg har tid på sig att se hur många och vilka spelare han har framför sig när han driver upp pucken från egen försvarszon. Jag ser att jag har backcheck och fattar beslutet att jag kan stå upp på egen blå. När jag skyddar min egen blålinje bedömer jag det som att tar jag pucken först och kroppen därefter. Jag anser inte att det är en blindside-tackling då Tom bör ha känt min närvaro under sin pucktransport genom mittzon. Jag har naturligtvis inte någon avsikt att skada och blir glad att höra att Tom är spelklar till nästa match. Jag ser hela situationen som en olycklig händelse där jag som debutant i HockeyAllsvenskan vill göra det som är rätt för laget samtidigt som min tackling medför en skadad motspelare.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Joshua Karlsson gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 4 matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen sker med stor kraft.
  • Stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Marcus Weinstock
Förening:                      Örebro HK
Adress:                         Orvar Bergmarks Plats 5, 70223 ÖREBRO
Matchdatum:                2018-11-15
Mellan:                          Örebro HK - Rögle BK, SHL
Domare/Anmälare        Christer Lärking
Avstängningsperiod    2018-11-16 - 2018-12-01, 5 match(er)
Böter                             14 375:- betalas senast 2018-12-16

BESLUT
Efter match mellan Örebro HK och Rögle BK, SHL, den 15 november 2018 åläggs Marcus Weinstock, Örebro HK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 16 november 2018 t.o.m. den 1 december 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 14 375 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Marcus Weinstock samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 9.16 kvar av 2a perioden så får Röglespelaren nr 90 Brithén en lös puck framför sig och passar i väg den direkt till en medspelare. Örebrospelaren nr 20 Weinstock åker ifatt Brithén på utsidan och svänger in från blindside framför Brithén och lyfter upp axeln i uppåtgående rörelse som träffar i huvudet på Brithén.
Marcus Weinstock har uppgett följande. Jag kommer i en backcheck, ser Rögles spelare få pucken, jag jagar honom. När han spelar ifrån sig pucken vill jag skära in framför honom för att sätta stopp i spelet. Mitt syfte är att förhindra spelaren att följa med upp i anfallet. Någon avsikt att skada spelaren finns inte. Rögle spelaren reser sig av egen kraft, spelar vidare och fullföljer matchen .
Pratade med Rögle spelaren efter matchen och han låg kvar pga att han tappade luften av kollisionen med Tom Wandell.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Marcus Weinstock gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 5 matcher. Marcus Weinstock ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen utdelas från blindside.
  • Stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige24.5.2019 10:41:17 CESTPressmeddelande

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag utsett Sverige till arrangör för ishockey-VM år 2025. Ishockey-VM har de senaste åren verkligen varit riktiga ishockeyfester, både på plats i arenan och framför TV:n. Vi minns upplevelserna och bilderna från Köln och Köpenhamn där en gul vägg av svenska fans lyfte fram Tre Kronor till dubbla VM-guld. Nu får alla fans, men också de som ännu inte upptäckt ishockeyn chansen att uppleva samma hockeyfest i Sverige igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum