Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 23 november 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Nicklas Jadeland
Förening:                       IK Pantern
Adress:                          Kirsebergs Ishall, 21222 MALMÖ
Matchdatum:                 2018-11-21
Mellan:                           IK Pantern - MODO Hockey, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare         Filip Sandstedt
Avstängningsperiod     2018-11-22 - 2018-12-05, 6 match(er)
Böter                              17 250:- betalas senast 2018-12-23

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IK Pantern och Modo Hockey, HockeyAllsvenskan,

2018-11-21, åläggs Nicklas Jadeland, IK Pantern, följande straff för checking to the head:

 1. Avstängning fr.o.m. den 22 november 2018 t.o.m. den 5 december 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 1. Böter om 17 250 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher, inklusive den som följer automatisk vid match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Nicklas Jadeland samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 14:59 i den andra perioden får Modos nr 36 Oscar Pettersson en passning på blålinjen och driver pucken. I höjd med rödlinjen passar han pucken vidare till en lagkamrat. Efter passningen och då han inte är tacklingsbar längre delar Panterns nr 16 Nicklas Jadeland ut en sen tackling från blindside i tämligen hög fart på Pettersson av Chargingkaraktär. Då tacklingen även bedöms vara med uppåtgående kraft mot huvudet är det enligt min mening en Checking to the head. Min bedömning är att det är en våldsam tackling med stor skaderisk.
Nicklas Jadeland: Situationen startar med att jag backcheckar med målet att komma före Modo-spelaren hem mot min planhalva. Jag ser att Modo-spelaren släpper pucken bakom sig och i samma moment riktar jag en tackling där jag träffar hans axel med min axel. Det ska även tilläggas att det enligt videosekvensen tar 0,5 sekunder från att Modo-spelaren släpper pucken till jag tar kontakt med hans axel. Enligt min uppfattning och videoklipp på händelsen har jag och Modo-spelaren samma åkriktning och jag riktar min tackling rakt i sidled, det finns ingen uppåtgående kraft då jag studsar rakt i sidled samt att Modo-spelaren faller ner mot isen. Modo-spelaren lutar även bort från mig så det är ställt utom allt tvivel att min första kontakt sker mot axeln med riktning mot hans kropp.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan och nämnden finner det utrett att Nicklas Jadeland gjort sig skyldig till checking to the head. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara sex matcher. Nicklas Jadeland ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen är sen
 • Tacklingen utdelas från blindside
 • Den mottagande spelaren saknar möjlighet att försvara sig
 • Stor skaderisk
 • Återfall i samma typ av förseelse, se ärende D-SIF-005945

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Filip Ahl
Förening:                       Tingsryds AIF
Adress:                          Torggatan 32, 36230 TINGSRYD
Matchdatum:                 2018-11-21
Mellan:                           Tingsryds AIF – AIK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare         Richard Magnusson
Avstängningsperiod     2018-11-22 - 2018-11-28, 3 match(er)
Böter                              4 300:- betalas senast 2018-12-23

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Tingsryds AIF och AIK, HockeyAllsvenskan, 2018-11-21, åläggs Filip Ahl, Tingsryds AIF, följande straff för checking to the head:

 1. Avstängning fr.o.m. den 22 november 2018 t.o.m. den 28 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 1. Böter om 4 300 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, inklusive den som följer automatisk vid match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Filip Ahl samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Tid 9:23 i den andra perioden åker Filip Ahl bakom AIK:s mål för att möta upp puck. Där finns redan AIK:s Johan Larsson placerad. Ahl träffar Larsson i huvudet med sin armbåge. Pucken spelades aldrig vare sig av Ahl eller Larsson. Rörelsen är uppåtgående. Vi bedömde att kraften blev våldsam. AIK spelaren utgår skadad.
Filip Ahl: Det som händer i själva situationen som jag själv uppfattar är att vår spelare lägger pucken bakom mål i anfallszon då vi har puckkontroll. Jag ska då hämta pucken. I samma skede då vår spelare lägger ner pucken vänder sig AIK backen åt samma håll dit pucken går; alltså bakom mål där jag ska hämta den. När AIK backen vänder sig om uppfattar jag att han kommer han in väldigt lågt och jag har ingen chans undvika honom då jag är på väg framåt och ska fortsätta anfallsspelet. Jag anser att han vänder sig om väldigt snabbt efter vår spelare lägger ner pucken bakom mål till de att det uppstår en krock. Det var absolut inte menat vilket jag visade klart och tydligt med mitt kroppsspråk när AIK spelaren ligger ner och jag ber om ursäkt på plats. Detta var helt enkelt en olyckshändelse och jag hoppas verkligen att AIK backen är tillbaka på benen redan idag. Detta var verkligen inte menat utan en krock och olyckshändelse.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Filip Ahl gjort sig skyldig till checking to the head. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Filip Ahl ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Daniel Widing
Förening:                       Rögle BK
Adress:                          Ishallsvägen, 26254 ÄNGELHOLM
Matchdatum:                 2018-11-22
Mellan:                           Linköping HC - Rögle BK, SHL
Domare/Anmälare         Christer Lärking
Avstängningsperiod     2018-11-23 - 2018-12-06, 5 match(er)
Böter                              21 562:- betalas senast 2018-12-23

BESLUT
Efter match mellan Linköping HC och Rögle BK, SHL, 2018-11-22, åläggs Daniel Widing, Rögle BK, följande straff för tackling mot huvudet:

 1. Avstängning fr.o.m. den 23 november 2018 t.o.m. den 6 december 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 1. Böter om 21 562 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Daniel Widing samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Återstår 3.10 av första perioden när Linköpingspelaren nr 8 Svedberg missar att ta emot en passning. Pucken går till en Röglespelare som spelar ut pucken via sargen. Röglespelaren nr 41 Widing ändrar åkriktning för att tackla Svedberg som inte är puckförare sedan en lång tid tillbaka. Widing sätter axeln rakt i ansiktet på Svedberg som precis har vänt in mot banan och har ingen chans att försvara sig mot huvudtacklingen.
Daniel Widing: Jag är på väg mot båset för att byta i det skede då pucken chippas ut ur våran zon. Då vänder deras spelare inåt i banan vilket jag inte alls förväntade mig att han skulle göra. Jag hinner uppfatta situationen att det kommer bli en kollision. Så för att själv inte bli skadad så spänner jag kroppen och försöker göra allt i min makt för att pricka hans axel med min axel när han kommer rakt mot mig. Känslan jag har är att jag träffar axel mot axel, vilket även tv-bilderna visar. Tyvärr hinner inte han uppfatta att jag va där och skönt att se att han inte skadade sig och kunde fortsätta spela klart matchen.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Daniel Widing gjort sig skyldig till tackling mot huvudet. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden, utöver vad som anges ovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen är vårdslös och respektlös
 • Tacklingen utdelas från blindside
 • Tacklingen utdelas på en icke puckförande spelare
 • Den tacklade spelaren har ingen chans att försvara sig
 • Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige24.5.2019 10:41:17 CESTPressmeddelande

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag utsett Sverige till arrangör för ishockey-VM år 2025. Ishockey-VM har de senaste åren verkligen varit riktiga ishockeyfester, både på plats i arenan och framför TV:n. Vi minns upplevelserna och bilderna från Köln och Köpenhamn där en gul vägg av svenska fans lyfte fram Tre Kronor till dubbla VM-guld. Nu får alla fans, men också de som ännu inte upptäckt ishockeyn chansen att uppleva samma hockeyfest i Sverige igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum