Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, måndagen den 31 december 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Tor Immo
Förening:                      Leksands IF
Adress:                         Box 118, 79323 LEKSAND
Matchdatum:                2018-12-29
Mellan:                          Karlskrona HK - Leksands IF,HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare        Filip Sandstedt
Avstängningsperiod    2018-12-30 - 2019-01-07 - 2 match(er)

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Karlskrona HK och Leksands IF, HockeyAllsvenskan, den 29 december 2018 åläggs Tor Immo, Leksands IF, följande straff för physical abuse of officials:
Avstängning fr.o.m. den 30 december 2018 t.o.m. den 7 januari 2019.
Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Tor Immo samt filmsekvenser från händelsen.
Anmälan: Efter 19:10 i den andra perioden skärmar linjedomaren av en Karlskronaspelare så att konfrontation med Leksands Tor Immo inte ska uppstå. Immo åker ändå mot Karlskronaspelaren och konfrontation uppstår. Karlskronaspelaren måttar ett slag mot Immo, som svarar med att möta slaget och träffar då linjedomaren i bakhuvudet. Efter att ha granskat situationen konstaterar vi att slaget inte avsiktligen varit riktat mot linjedomaren. Tor Immo har också bett linjedomaren om ursäkt att slaget träffade honom vilket inte var hans mening.
Tor Immo har uppgett följande: Min syn på det hela är att det är Karlskrona spelaren som tar initiativet till att slå mot mig. Domaren är emellan oss och jag reagerar instinktivt på slaget genom att slå ut med min arm. Slaget från min sida är aldrig riktat mot domaren men i och med att Karlskronaspelarens hand träffar min arm vid dennes slag så gör det att den övre delen av min arm olyckligt träffar linjedomaren i bakhuvudet/nacken. Det fanns absolut inget avsiktligt från min sida att träffa linjedomaren. Videon styrker också mitt svar.
Disciplinnämnden gör följande bedömning.Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Tor Immo gjort sig skyldig till physical abuse of officials. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Axel Levander 1997-07-15
Förening:                       HC Vita Hästen
Adress:                          Utställningsvägen, 60336 NORRKÖPING
Matchdatum:                 2018-12-27
Mellan:                           HC Vita Hästen - MODO Hockey, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare        Anders Sandahl
Avstängningsperiod    2018-12-28 - 2019-01-12 - 5 match(er)
Böter                             5 606:- betalas senast 2019-01-28,

BESLUT
Efter Match Penalty i match mellan HC Vita Hästen och MODO Hockey, HockeyAllsvenskan, den 27 december 2018, åläggs Axel Levander, HC Vita Hästen, följande straff för huvudtackling (checking to the head):
1. Avstängning fr.o.m. den 28 december 2018 t.o.m. den 12 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 5 606 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara fem matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Axel Levander samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 05:42 in i tredje perioden så tacklar Vita Hästens spelare Axel Levander Modos spelare Oscar Pettersson. Tacklingen är våldsam och obehärskad och kraften riktas mot huvudet. Axel utdelar tacklingen från blind-side och kraften träffar huvudet på Oscar.
Axel Levander har uppgett följande. Jag backcheckade hem där jag ser att Oskar försöker ta sig förbi vår back. Jag försöker ta mig in med axeln framför honom och ta bort ytan som finns. I samband med detta är Oskar i en väldigt låg position.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Axel Levander gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen utdelas från blind side
  • Den tacklande spelaren är tredje man in i situationen
  • Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Nicklas Danielsson
Förening:                       Brynäs IF
Adress:                          Gavlehovsvägen 13, 80633 GÄVLE
Matchdatum:                 2018-12-30
Mellan:                           Färjestad BK - Brynäs IF, SHL
Domare/Anmälare        Situationsrummet
Avstängningsperiod    2018-12-31 - 2019-01-10 - 2 match(er)
Böter                             29 375:- betalas senast 2019-01-31, 

BESLUT
Efter match mellan Färjestad BK och Brynäs IF, SHL, 2018-12-30, åläggs Nicklas Danielsson, Brynäs IF, följande straff för fighting:

  1. Avstängning fr.o.m. den 31 december 2018 t.o.m. den 10 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 29 375 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
    Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan samt en filmsekvens från händelsen. Nicklas Danielsson har valt att inte yttra sig.
Anmälan: Spelade 2.53 av övertiden så är pucken lång bort från händelsen när Brynässpelaren nr 74 Danielsson och Färjestadsspelaren nr 81 Lennström åker och bevakar varandra. Det blir lite kamp om placeringen när Danielsson med båda händerna på klubban slår ett våldsamt slag med sin vänstra handske i ansiktet på en oförberedd Lennström som faller till isen. Lennström lämnar utvisningsbåset för omklädningsrummet och återkommer inte för spel Denna händelse faller under regel 47.10 iii.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Nicklas Danielsson har gjort sig skyldig till fighting i enlighet med vad som där anges. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.
Vid straffmätningen har nämnden, utöver vad som anges ovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Slaget är oprovocerat och respektlöst
  • Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 47.10.iii.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockeyns stämma avslutad: Anders Larsson omvald som ordförande och direkt upp- och nedflyttning till SHL och Hockeyallsvenskan införs15.6.2019 10:28:44 CESTPressmeddelande

Idag lördag den 15 juni avslutades Svenska Ishockeyförbundets Förbundsmöte i Stockholm. Anders Larsson omvaldes till ordförande och förbundsmötet beslutade att från säsongen 2020/21 införa direkt upp- och nedflyttning av ett (1) lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. I övrigt beslutade Förbundsmötet att förstärka det regionala stödet till ishockeyföreningarna i hela landet genom regionala s.k. sportkontor.

Direkt upp – och nedflyttning mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan föreslås från säsongen 2020/2129.5.2019 11:14:31 CESTPressmeddelande

Idag presenterar Svenska Ishockeyförbundets styrelse sitt förslag på hur modell för upp- och nedflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan bör se ut framöver. Förslaget är att istället för som i nuvarande modell där två lag från underliggande serie har möjlighet att kvalificera sig, från säsongen 2020/21 införa direkt upp- och nedflyttning av ett (1) lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. Styrelsens förslag bygger på att ligorna är med och bestämmer vilken modell som ska gälla för att avgöra vilka dessa lag är.

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige24.5.2019 10:41:17 CESTPressmeddelande

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag utsett Sverige till arrangör för ishockey-VM år 2025. Ishockey-VM har de senaste åren verkligen varit riktiga ishockeyfester, både på plats i arenan och framför TV:n. Vi minns upplevelserna och bilderna från Köln och Köpenhamn där en gul vägg av svenska fans lyfte fram Tre Kronor till dubbla VM-guld. Nu får alla fans, men också de som ännu inte upptäckt ishockeyn chansen att uppleva samma hockeyfest i Sverige igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum