Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 25 januari 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Juliuz Persson
Förening:                       BIK Karlskoga
Adress:                          Nobelhallen, 69133 KARLSKOGA
Matchdatum:                 2019-01-23
Mellan:                           Västerås IK - BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare         Peter Lyth
Avstängningsperiod     2019-01-24 - 2019-02-02 - 3 match(er)
Böter                              2 750:- betalas senast 2019-02-24

BESLUT
Efter match mellan Västerås IK och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, den 23 januari 2019 åläggs Juliuz Persson, BIK Karlskoga, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 24 januari 2019 t.o.m. 2 februari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 2 750 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara tre matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Juliuz Persson samt filmsekvenser från händelsen.
Anmälan: 17:52 in i tredje tacklar BIK#20 VIK#70 i huvudet. Tacklingen kommer från blindside. VIK spelaren har ingen möjlighet att skydda sig, men är något låg efter skottet han precis avlossat. På isen bedömer vi det som en 2+10 då vi inte upplever den våldsam. Efter matchen tittar vi på klippet och väljer att efteranmäla, då tacklingen kommer från blindside.
Juliuz Persson har uppgett följande. Jag backcheckar hem för att förhindra Västerås spelarens skott. Jag hinner först på pucken och tar bort skottet. Sedan åker han med lågt huvud in i sidan av min rygg. Skrev även till Ringström under kvällen som svarade att han mådde bra.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Enligt nämndens mening är det fråga om en sådan oavsiktlig träff som hade kunnat undvikas om Juliuz Persson hade varit mer aktsam och vårdad. Nämnden finner det därmed utrett att Juliuz Persson gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Juliuz Persson ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen utdelas i skottögonblicket mot en spelare som befinner sig i en försvarslös position.
  • Stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Michelle Karvinen
Förening:                       Luleå HF
Adress:                          Ostrongatan 2, 97334 LULEÅ
Matchdatum:                 2019-01-23
Mellan:                           Djurgårdens IF - Luleå HF, SDHL
Domare/Anmälare         Joel Hansson
Avstängningsperiod     2019-01-24 - 2019-02-01 - 4 match(er)

BESLUT
Efter match mellan Djurgårdens IF och Luleå HF, SDHL, den 23 januari 2019, åläggs Michelle Karvinen, Luleå HF, följande straff för huvudtackling (checking to the head):
Avstängning fr.o.m. den 24 januari 2019 t.o.m. den 1 februari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara fyra matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Michelle Karvinen samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 12:41 i den första perioden så kommer Djurgårdens spelare nummer 20 Karoline Pedersen upp i banan och från sin försvarszon mot sin anfallszon på spelarbåssidan. Karoline har kontroll på pucken och när hon når mittlinjen så dumpar hon ned pucken mot anfallszonen. Michelle Karvinen har i sekvensen haft en position i direkt närhet till mittlinjen och rör sig mot Karoline. I samband med att pucken spelas så stöter Michelle mot pucken utan att få kontakt och genomför en tackling på Karoline där hon använder armbågen för att göra kontakt med motståndarens huvud och nackområde. Tacklingens utförande utsätter motståndaren för en hög skaderisk. Situationen är av ett sådant genomförande att den kan bestraffas dels under regeln checking to the head eller Illegal hit.
Michelle Karvinen har uppgett följande. I situationen var min avsikt att stoppa min motståndare före rödlinjen och tvinga henne att slå pucken till icing. Jag hade ingen avsikt att tackla henne utan går in i situationen med min klubba med fokus på pucken. Jag står i det närmaste stilla då hon möter mig i hög fart och i situationen uppfattar jag att hennes armar är på väg upp när hon lägger iväg pucken och jag försöker därför instinktivt att skydda mitt eget huvud då hon kommer in i situationen med hög fart. Min avsikt var aldrig att tackla eller skada spelaren utan att antingen få kontakt med pucken eller tvinga motståndaren att slå pucken till icing.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Michelle Karvinen gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fyra matcher. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Det är fråga om en tackling med hög armbåge som sker ”nord-syd”.
  • Skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Emil Larsson
Förening:                       Luleå HF
Adress:                          Ostrongatan 2, 97334 LULEÅ
Matchdatum:                 2019-01-24
Mellan:                            Luleå HF - Skellefteå AIK, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-01-25 - 2019-01-29 - 2 match(er)
Böter                              10 500:- betalas senast 2019-02-24 

BESLUT
Efter match mellan Luleå HF och Skellefteå AIK, SHL, 2019-01-24, åläggs Emil Larsson, Luleå HF, följande straff för slewfooting:

  1. Avstängning fr.o.m. den 25 januari 2019 t.o.m. den 29 januari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  1. Böter om 10 500 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan samt en filmsekvens från händelsen. Emil Larsson har valt att inte yttra sig.
Anmälan: När det är 3.40 kvar av per 1 så kommer Luleåspelaren nr 36 Larsson i i anfallszon och skjuter iväg ett skott mot mål. Pucken är i hörnet när Larsson åker mot pucken. Skellefteåspelaren nr 10 Lindström åker in framför Larsson och stänger vägen för Larsson. Larsson sätter armarna framför Lindström och trycker Lindström bakåt samtidigt som Larsson sveper undan Lindströms vänstra ben. Lindström kastas bakåt och faller till isen utan att kunna skydda sig.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Emil Larsson har gjort sig skyldig till slewfooting i enlighet med vad som där anges. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden, utöver vad som anges ovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Regel 52 i Svenska Ishockeyförbundets regelbok. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay


Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum