Svenska Ishockeyförbundet

Tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas tre beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, onsdagen den 26 februari 2020.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                         Rasmus Rissanen
Förening:                    Örebro HK
Adress:                       Orvar Bergmarks Plats 5, 70223 ÖREBRO
Matchdatum:              2020-02-25
Mellan:                       Rögle BK - Örebro HK, SHL
Domare/Anmälare     Situationsrummet
Avstängningsperiod 2020-02-26 - 2020-02-29 - 2 match(er)
Böter                          14 375:- betalas senast 2020-03-27

BESLUT
Efter match mellan Rögle BK och Örebro HK, SHL, den 25 februari 2020, åläggs Rasmus Rissanen, Örebro HK, följande straff för slashing:

  1. Avstängning fr.o.m. den 26 februari 2020 t.o.m. den 29 februari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 14 375 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara två matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Rasmus Rissanen samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår 10.33 så kommer pucken in framför mål. Örebrospelaren nr 2 Rissanen och Röglespelaren nr 28 Bengtsson missar pucken. Rissanen vänder sig om och slår upp klubban på ett kraftfullt sätt mellan benen på Bengtsson
Rasmus Rissanen har uppgett följande. I’m in front of the net. Puck comes from point and I see rebound and I know I have guy my back side. So I turn and try to get his stick but I miss it and it go’s between his legs. It was pure accident. I would never intentionally do that to someone.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Rasmus Rissanen gjort sig skyldig till en slashing som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Förseelsen är vårdslös
  • Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61.

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Dock Collin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                         Rhett Rakhshani
Förening:                    Frölunda HC
Adress:                       Box 12127, 40242 GÖTEBORG
Matchdatum:              2020-02-25
Mellan:                        Frölunda HC - Leksands IF, SHL
Domare/Anmälare     Situationsrummet
Avstängningsperiod 2020-02-26 - 2020-02-29 - 2 match(er)

BESLUT
Efter match mellan Frölunda HC och Leksands IF, SHL, den 25 februari 2020, åläggs Rhett Rakhshani, Frölunda HC, följande straff för elbowing:
Avstängning fr.o.m. den 26 februari 2020 t.o.m. den 29 februari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Rhett Rakhshani samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 15 minuter kvar av P3 så är pucken i Leksands försvarszon. Leksandsspelaren nr 55 Ahnelöv har pucken och chippar pucken framåt. Frölundaspelaren nr 49 Rakhshani åker mot Ahnelöv och sätter upp armen/armbågen i huvudet på Ahnelöv. Ahnelöv lämnar matchen.
Rhett Rakhshani har uppgett följande. Jag uppfattar situation som att jag och Leksandsspelaren har samma riktning och åker mot varandra i låg fart. Jag förbereder mig för en tackling, men i sista stund byter han riktning, blir samtidigt låg och jag reagerar instinktivt och försöker nå hans kropp med min kropp, men tyvärr träffar jag honom med lite kraft med handsken. Det är tråkigt att han får lämna matchen, men det bör inte påverka straffet eftersom det inte fanns ett uppsåt från min sida. Jag har spelat i SHL i åtta år och har aldrig blivit anmäld till disciplinnämnden för den här typen av situation någon gång. Jag anser att fokus bör ligga på de som återkommande blir anmälda till disciplinnämnden och inte på de som hamnar i knepiga spelmoment av en slump och som inte har några tydliga avsikter. Jag menar att den här situationen är ett exempel på det sistnämnda.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Rhett Rakhshani gjort sig skyldig till en elbowing som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher.  Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Den tacklade spelaren är sen in i situationen och kommer in som tredje man.
  • Skaderisk
  • Tacklingen utdelas inte uteslutande med armbågen utan med armen/armbågen.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 46.

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Dock Collin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                        Samuel Lofquist
Förening:                   Linköping HC
Adress:                      Gumpekullavägen 1, 58278 LINKÖPING
Matchdatum:             2020-02-25
Mellan:                       IF Malmö Redhawks - Linköping HC, SHL
Domare/Anmälare     Morgan Johansson
Avstängningsperiod 2020-02-26 - 2020-03-07 - 5 match(er)
Böter                          17 750:- betalas senast 2020-03-27

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IF Malmö Redhawks och Linköping HC, SHL, den 25 februari 2020 åläggs Samuel Lofquist, Linköping HC, följande straff för physical abuse of officials:

  1. Avstängning fr.o.m. den 26 februari 2020 t.o.m. den 7 mars 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 17 750 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fem matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Samuel Lofquist och Niklas Persson, General Manager för Linköping HC, samt en filmsekvens från händelsen. 
Anmälan: Efter 17.36 i andra perioden uppstår det ett litet gruff framför Linköpings mål mellan Malmös spelare nr 51 Emil Sylvegård och Linköpings spelare nr 4 Samuel Lofquist. Linjeman Jansson styr undan Lofquist som väljer att puttar/knuffar Jansson i bröstet. Domar teamet väljer att visa ut Lofquist för Physical abuse of officials, Match penalty.
Samuel Lofquist/Niklas Persson har uppgett följande. Vi har inget att tillägga. Sam är ångerfull över det han gjorde. Beskrivningen Morgan gör av situation tycker vi stämmer bra.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Samuel Lofquist gjort sig skyldig till physical abuse of officials. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Beteendet, att fysiskt ge sig på en domare på detta sätt, är helt oacceptabelt och ska leda till ett kännbart straff. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40.

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Dock Collin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Marie-Louise Dock CollinVice ordförande i disciplinnämnden

073 - 958 54 51

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Svenska Ishockeyförbundets styrelse har enhälligt beslutat att avsluta säsongen 2019/202015.3.2020 13:20:07 CETPressmeddelande

Allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ställs in Med anledning av den fortsatta risken för Coronavirusets spridning har myndigheter och regering kontinuerligt skärpt och uppdaterat rekommendationer och beslut. Med anledning av detta finns inte förutsättningarna att spela färdigt ishockeysäsongen 2019/2020. Därför har Svenska Ishockeyförbundets styrelse enhälligt beslutat att avsluta säsongen 2019/2020, vilket innebär att allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, inklusive SM-slutspel och samtliga kvalspel ställs in.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum