Tre lovande forskare vid Lunds universitet får Hjärnfondens stipendium

Varje år delar Hjärnfonden ut postdoktorala stipendier med målsättningen att driva utvecklingen framåt inom hjärnforskningens områden. I år delar Hjärnfonden ut 7,2 miljoner kronor i form av stipendier, vilket ger möjlighet för 12 hjärnforskare som nyligen avlagt doktorsexamen att på heltid forska i två år. Stipendiesumman är 300 000 kronor per år.
Hjärnans funktion, demens och epilepsi
De tre forskarna från Lunds universitet är:
- Emelie Lind, som forskar om hjärnans funktion.
Förbättrad syremetabolismmätning genom utveckling av susceptibilitetsberäkningar. - Yiyi Yang, som forskar om Alzheimers sjukdom. Effekt av perifer inflammation på Alzheimers sjukdom och myeloida celler.
- Jenny Wickham, som forskar om epilepsi.
Har inhiberande neuron en aktiv roll i epileptisk anfallsaktivitet?
– För Hjärnfonden är det viktigt att satsa på framtidens framstående forskare genom postdoktorala stipendier. Det är en förutsättning för att nå nya framsteg och forskningsgenombrott som kan leda till att människor lever mer och längre, säger Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin.
Det är Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd som beslutar om vilka som får stipendium. För många forskare kan stipendiet vara en förutsättning för att kunna fortsätta med forskning. Flera av tidigare stipendiater har etablerat egna forskargrupper och fått professurer inom svenska lärosäten.
Nyckelord
Kontakter
Martina Fjellsson DraouiPR & Press Manager
Tel:072-186 77 38martina.fjellsson@hjarnfonden.seBilder
Länkar
Om
Hjärnfonden samlar in pengar till forskning och information om hjärnan, dess kapacitet och alla de sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar som orsakar stort lidande hos drabbade och deras familjer. Vi delar ut stipendier och anslag till forskare och forskargrupper för att möjliggöra eller intensifiera viktig forskning. Vi arbetar också för att öka kunskapen om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar hos allmänheten genom information, föreläsningar och seminarier. Hjärnfondens samlade verksamhet har inga statliga bidrag och är helt beroende av ekonomiska bidrag från privatpersoner, företag och stiftelser. Vi har ett s.k. 90-konto, detta innebär att Svensk Insamlingskontroll kontrollerar verksamheten.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
15 lärosäten har fått 1 miljard av Hjärnfonden15.3.2023 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Denna vecka är Brain Awareness Week, en global kampanj som uppmärksammar hjärnforskning. Behovet av finansiering av hjärnforskning har aldrig varit större. Hjärnfonden har sedan 1994 fördelat en miljard till hjärnforskning vid 15 lärosäten, men mer behövs. Karolinska Institutet, Uppsala universitet och Göteborgs universitet är de lärosäten som tilldelats mest finansiering.
Hjärnfonden delar ut 7,2 miljoner till framtidens hjärnforskning6.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Varje år stödjer Hjärnfonden framtidens hjärnforskning genom att dela ut postdoktorala stipendier. I år delar tolv nyexaminerade forskare på 7,2 miljoner kronor.
Unikt artistssamarbete belyser stressrelaterad psykisk ohälsa17.11.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Varje år sjukskrivs 70 000 personer på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Berättelser från drabbade personer tolkas nu av fem artister i ett samarbete tillsammans med Hjärnfonden. Syftet är att sprida kunskap och medvetenhet om stress och stressrelaterad psykisk ohälsa.
Färre demensutredningar efter pandemiåren21.9.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
50 personer insjuknar i demens varje dag, men utredningarna är fortsatt få. Antalet utredningar minskade mellan 2019 och 2021, och drabbar främst äldre. Nu vill Hjärnfonden se att fler utreds.
Pressinbjudan: Hjärnans Dag åter i fysisk form18.8.2022 15:26:59 CEST | Pressinbjudan
Finns det en typ av ADHD eller flera? Hur hanterar man när en närstående drabbas av en nervsjukdom? Vad händer egentligen när barn försvinner ner i skärmen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum