Åklagarmyndigheten

Tre män åtalade i mål om stort sprängämnesbeslag i Småland

Dela

Åklagaren har i dag väckt åtal mot tre män misstänkta för att ha hanterat och transporterat ett stort beslag av sprängämnen i Eksjö och Gnosjö. Drygt 520 kg sprängmedel har tagits i beslag. Den stora mängden gör bland annat att åklagarna yrkar på den sällan använda brottsrubriceringen synnerligen grovt brott mot lagen om förbud mot brandfarliga och explosiva varor.

I början av oktober 2020 fick polisen tips om att det fanns en stor mängd sprängmedel på två platser i Eksjö och Gnosjö. Vid husrannsakan fann polisen 430 kg sprängmedel i Kråkeberg utanför Eksjö, och 90 kg av samma sorts sprängmedel i en bostad i Gnosjö kommun. Dessutom fann polisen två apterade sprängladdningar och vapen.

Tre män, 42, 40 och 25 år greps och anhölls i samband med tillslagen. De misstänks för att på olika sätt varit inblandade med att transportera, förstöra och överlåta sprängmedlet.

En av männen åtalas även för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

– Det här är ett av de största beslagen av sprängmedel någonsin i Sverige. Vi har lagt ned mycket arbete på att få reda på sprängmedlets ursprung, men utredningen har inte kunnat visa varifrån sprängmedlet kommer. Det har inte heller funnits tillstånd för att inneha sprängmedel, säger kammaråklagare Jessica Andersson som är förundersökningsledare.

Utredningen visar att mängden sprängmedel gjort att byggnader inom 50 meters avstånd helt eller delvis hade kunnat raseras, och att dödligt splitter hade kunnat träffa människor som befann sig på över en halv kilometers avstånd.

– Vi påstår att det finns kopplingar mellan en eller flera av de tilltalade och grov organiserad brottslighet, vilket också är ett av skälen att vi gör gällande synnerligen grovt brott, säger kammaråklagare Julia Rasmussen.

Förundersökningen är omfattande och har krävt ett flertal olika kompetenser under ärendets gång.

– Det här ärendet sticker helt klart ut med tanke på mängden sprängmedel. När vi fick information om att en större mängd sprängmedel riskerade att hamna hos kriminella agerade vi snabbt. Vi har haft en bra samverkan med allt ifrån lokala polisresurser till nationella bombskyddet. Vi har även haft ett nära samarbete med åklagarna och fått stöttning av Försvarsmaktens ammunitionsexperter, säger polisinspektör Rickard Finndahl.

Uppgifter som framkommit tyder på att ytterligare 70 kg sprängmedel finns på en okänd plats som utredningen inte kunnat lokalisera.

– Vi har inte lyckats hitta något som tyder på att det resterande sprängmedlet har kommit organiserad brottslighet tillhanda, men självklart kan vi inte utesluta det, säger Jessica Andersson.

Målnummer i Eksjö tingsrätt: B 2048-20.

Förhandlingen är planerad att starta den 12 mars.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum