Film i Väst

Tre Oscarsnomineringar för Film i Västs samproduktioner

Dela

Thomas Vinterbergs film En runda till, inspelad i Trollhättan och Vänersborg, och tunisiska Kaouther Ben Hanias film The Man Who Sold His Skin har nominerats till en Oscar som bästa International Feature Film. Dessutom är Thomas Vinterberg nominerad för Directing, Bästa regi

En runda till. BIld: Henrik Ohsten
En runda till. BIld: Henrik Ohsten

Vi är stolta och glada som samproducenter och gratulerar Thomas Vinterberg och Kaouther Ben Hania till denna framgång. Två filmer som både vunnit tittarnas och festivalens hjärtan kommer nu att slåss om ett av världens mest prestigefulla priser, en Oscar. Vi riktar också en extra hälsning till den fantastiska regissören, Thomas Vinterberg. Vi håller tummarna den 25 april, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias film The Man Who Sold His Skin togs ut till Venedigs filmfestival i sektionen Orizzonti Concorso, där den vann två priser. Filmen är producerad av Tanit Films, Cinetelefilms i samproduktion med Andreas Rocksén, Laika Film & Television och Film i Väst. Hennes tidigare film Skönheten och odjuren togs ut till Un Certain Regard i Cannes 2018 och var även Tunisiens Oscarsbidrag. Även den samproducerades med Laika Film och Film i Väst. Delar av inspelningen har skett med filmarbetare från Västra Götalandsregionen (Anders Billing Vive, ljud och ljudläggning, Fredrik Fridlund, bomoperatör, Gabrielle Delle, DIT.

Thomas Vinterbergs En runda till har gått från klarhet till klarhet sedan den fick kvalitetsstämpeln Cannes 2020 Label förra våren. I december vann den fyra European Film Awards och på hemmaplan har den setts av över 805 000 på dansk bio samt vunnit fem av huvudpriserna vid den danska Guldbaggegalan, Robertpriserne. Den har nominerats till Golden Globe och fyra brttiska Bafta. I helgen vann den franska filmpriset César. Den har också visats på en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat London, Toronto och San Sebastian, där den också prisbelönades. På nyss avslutade Göteborg Film Festival vann den Publikens pris.

En runda till är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön och producerad av Zentropa Productions i samproduktion med Zentropa Sweden och Film i Väst. I huvudrollerna ser vi  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe.  Thomas Vinterberg har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

En runda till är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing för Zentropa Entertainments3 samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic), Topkapi Films and Zentropa Netherlands with support from the Danish Film Institute, TV 2 DENMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive and the MEDIA Programme of the European Union. Nordisk Film Distribution distribuera, international sales av Trust Nordisk.

En runda till är den fjärde filmen av Thomas Vinterberg som Film i Väst samproducerat:

  • En runda till (2020), inspelad i Trollhättan, Vargön, Vänersborg.
  • Kollektivet (2016), inspelad i Trollhättan. Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin (Trine Dyrholm), nominerad till en Guldbjörn. Danmarks Oscarsbidrag. En vinst och två nomineringar European Film Awards.
  • Jakten (2012). Oscarsnominerad, Bästa icke engelskspråkiga film. Nominerad Guldpalm i Cannes, Bästa manliga skådespelare (Mads Mikkelsen). Vinnare British Independent Film Awards. En vinst och tre nomineringar European Film Awards.
  • It’s All About Love (2003), inspelad i Trollhättan.

Tre av Film i Västs samproduktioner var shortlistade (15 internationella filmer som nu blivit fem) till en Oscar: Thomas Vinterbergs En runda till, Maria Södahls Leva på hoppet och Kaouther Ben Kanias The Man Who Sold His Skin.

Här är alla Film i Västs Oscarsnominerngar: https://filmivast.se/oscar-academy-awards/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En runda till. BIld: Henrik Ohsten
En runda till. BIld: Henrik Ohsten
Ladda ned bild
Thomas VInterberg, BIld: Anders Overgaard
Thomas VInterberg, BIld: Anders Overgaard
Ladda ned bild
The Man Who Sold His Skin
The Man Who Sold His Skin
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktiionschef FIlm i Väst. BIld Gus Kaage/Film i VÄst
Kristina Börjeson, produktiionschef FIlm i Väst. BIld Gus Kaage/Film i VÄst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Bakgrund: Thomas Vinterbergs Oscarsnominerade En runda till spelades in i Västra Götaland21.4.2021 11:09:26 CEST | Pressmeddelande

Thomas Vinterberg är dubbelt Oscarsnominerad för sin film En Runda Till, både som Bästa internationella film och Bästa regissör. En Runda Till är en av Europas mest framgångsrika filmer såväl publikt som konstnärlig på senare år. Inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa Sweden. Här är en bakgrundsartikel inför Oscarsgalan natten till måndag 26 april.

Trots pandemin: framgångsrikt år för Film i Väst 202019.4.2021 11:13:25 CEST | Pressmeddelande

15 inspelade långfilmer och tv-draman samt två animerade filmer. Trots pandemin gick den västsvenska filmindustrin för högvarv under 2020. Dessutom firade flera samproduktioner framgångar i Cannes, Berlin och på European Film Awards. - Vi ska vara stolta över att vi som en av få regioner i världen lyckats hålla produktionen igång under säkra former. Samtidigt har vi lagt grunden till nya tittarupplevelser och festivalbidrag, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Children of the Enemy tävlar på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 202118.3.2021 10:23:33 CET | Pressmeddelande

Göteborgsregissören Gorki Glaser-Müllers dokumentär Children of the Enemy får världspremiär på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 2021, där den tävlar i internationella huvudtävlan International Main Competition, Dox:Award. Filmen handlar om Patricio Galvez kamp för att rädda sina föräldralösa barnbarn, som i sociala medier kallas IS-barn och terroristbarn, från mardrömslägret al-Hol i Syrien. Filmen produceras av Erika Malmgren och Kristofer Henell, Cinenic Film, i samproduktion med Film i Väst.

Sanna Lenken filmatiserar Jenny Jägerfelds prisade bok Comedy Queen16.3.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande

4 maj startar inspelningen i Göteborg av Sanna Lenkens (Tunna blå linjen, Min lilla syster) nya film Comedy Queen. Den är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson (Björnstad, I taket lyser stjärnorna). Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson, som vi tidigare sett i bland annat Maria Wern, julkalendern Tusen år till julafton och hyllade sketcher i Melodifestivalen. Sashas pappa Abbe spelas av Oscar Töringe, aktuell som Magnus i Tunna blå linjen på SVT, och i rollen som Sashas bästis Märta ser vi långfilmsdebutanten Ellen Taure. Filmen är producerad av FLX i samproduktion med Film i Väst, SVT och SF Studios, som också hanterar distributionen i Norden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum