Film i Väst

Tre samproduktioner uttagna till Cannes filmfestival

Dela

Thomas Vinterbergs film Druk, Ninja Thybergs Pleasure och Magnus von Horns Sweat har alla blivit uttagna till Cannes filmfestival och får en särskild märkning, ”Cannes 2020 Label”. Alla är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland och samproducerade med Film i Väst.

- Vi oerhört stolta över att tre av våra samproduktioner tagits ut till Cannes filmfestival och fått kvalitetsstämpeln ”Cannes 2020 Label”. Vi gratulerar de tre filmskaparna och deras team. Det här är också en kvalitetsstämpel på Västra Götaland som Skandinaviens ledande filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Thomas Vinterberg har samlat den danska skådespelareliten i sin film Druk/Another Round, som spelades in i Västra Götaland i fjol. I rollerna ser vi Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helena Reingaard Neumann och Susse Wold. Vinterberg har kallat filmen en hyllning till livet. Druk/Another Round är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing på Zentropa Entertainments3 i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, Topkapi Films och Zentropa Netherlands. De fyra vännerna och gymnasielärarna beslutar sig för att testa en teori som går ut på att människan är född med en halv promille för lite i kroppen. Teorin lyder att alkohol i blodet öppnar upp sinnet för omvärlden och ökar kreativiteten. Resultatet är anmärkningsvärt. Både deras undervisning och framgång ökar och de fyra vännerna känner sig levande. Det blir tydligt att alkoholen visar resultat men också övermod som får konsekvenser. Druk är ett roligt, livsbejakande och tänkvärt drama om vänskap, frihet, kärlek – och alkohol. Detta är tredje gången Thomas Vinterberg är uttagen till Cannes. Första gången var med Festen 1998 och Jakten 2012.

Ninja Thybergs debutlångfilm Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen i med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och producerad av Erik Hemmendorff, Eliza Jones & Markus Waltå, Plattform Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Magnus von Horn fick sitt genombrott med Efterskalv, som vann Guldbagge för Bästa film och Bästa regi 2015. I Sweat får vi under tre dagar följa Sylwia Zając, en känd ”influencer” inom fitnessvärlden. Men trots att hon är beundrad, omgiven av lojala anställda och har hundratusentals följare på sociala medier saknar hon sann intimitet. Producent Mariusz Włodarski, Lava Films, i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Inspelningsstart för SVT:s Försvunna människor11.5.2021 10:15:56 CEST | Pressmeddelande

Nu har inspelningen av SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor startat i Västra Götaland. Det är en nervkittlande historia i sex avsnitt om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val. Försvunna människor produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst och får planerad premiär 2022.

Inspelningsstart i Alingsås för LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta10.5.2021 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag påbörjas inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja och denna gång med filmdebuterande regissören Tina Mackic (Sommarskuggan). I huvudrollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. De erkända skådespelarna Suzanne Reuter och Henrik Hjelt kommer även medverka i den nya filmen som beräknas att ha premiär i februari 2022.

Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg till nattens Oscar för Bästa internationella film26.4.2021 04:16:35 CEST | Pressmeddelande

- Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Det är första året med tre Oscarsnomineringar, varav två för Bästa internationella film. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Bakgrund: Thomas Vinterbergs Oscarsnominerade En runda till spelades in i Västra Götaland21.4.2021 11:09:26 CEST | Pressmeddelande

Thomas Vinterberg är dubbelt Oscarsnominerad för sin film En Runda Till, både som Bästa internationella film och Bästa regissör. En Runda Till är en av Europas mest framgångsrika filmer såväl publikt som konstnärlig på senare år. Inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa Sweden. Här är en bakgrundsartikel inför Oscarsgalan natten till måndag 26 april.

Trots pandemin: framgångsrikt år för Film i Väst 202019.4.2021 11:13:25 CEST | Pressmeddelande

15 inspelade långfilmer och tv-draman samt två animerade filmer. Trots pandemin gick den västsvenska filmindustrin för högvarv under 2020. Dessutom firade flera samproduktioner framgångar i Cannes, Berlin och på European Film Awards. - Vi ska vara stolta över att vi som en av få regioner i världen lyckats hålla produktionen igång under säkra former. Samtidigt har vi lagt grunden till nya tittarupplevelser och festivalbidrag, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum