Film i Väst

Tre samproduktioner uttagna till Cannes filmfestival

Dela

Thomas Vinterbergs film Druk, Ninja Thybergs Pleasure och Magnus von Horns Sweat har alla blivit uttagna till Cannes filmfestival och får en särskild märkning, ”Cannes 2020 Label”. Alla är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland och samproducerade med Film i Väst.

- Vi oerhört stolta över att tre av våra samproduktioner tagits ut till Cannes filmfestival och fått kvalitetsstämpeln ”Cannes 2020 Label”. Vi gratulerar de tre filmskaparna och deras team. Det här är också en kvalitetsstämpel på Västra Götaland som Skandinaviens ledande filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Thomas Vinterberg har samlat den danska skådespelareliten i sin film Druk/Another Round, som spelades in i Västra Götaland i fjol. I rollerna ser vi Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helena Reingaard Neumann och Susse Wold. Vinterberg har kallat filmen en hyllning till livet. Druk/Another Round är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing på Zentropa Entertainments3 i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, Topkapi Films och Zentropa Netherlands. De fyra vännerna och gymnasielärarna beslutar sig för att testa en teori som går ut på att människan är född med en halv promille för lite i kroppen. Teorin lyder att alkohol i blodet öppnar upp sinnet för omvärlden och ökar kreativiteten. Resultatet är anmärkningsvärt. Både deras undervisning och framgång ökar och de fyra vännerna känner sig levande. Det blir tydligt att alkoholen visar resultat men också övermod som får konsekvenser. Druk är ett roligt, livsbejakande och tänkvärt drama om vänskap, frihet, kärlek – och alkohol. Detta är tredje gången Thomas Vinterberg är uttagen till Cannes. Första gången var med Festen 1998 och Jakten 2012.

Ninja Thybergs debutlångfilm Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen i med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och producerad av Erik Hemmendorff, Eliza Jones & Markus Waltå, Plattform Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Magnus von Horn fick sitt genombrott med Efterskalv, som vann Guldbagge för Bästa film och Bästa regi 2015. I Sweat får vi under tre dagar följa Sylwia Zając, en känd ”influencer” inom fitnessvärlden. Men trots att hon är beundrad, omgiven av lojala anställda och har hundratusentals följare på sociala medier saknar hon sann intimitet. Producent Mariusz Włodarski, Lava Films, i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Ruben Östlund’s Triangle of Sadness återupptar inspelningarna med Woody Harrelson på plats i Trollhättan1.7.2020 14:05:00 CESTPressmeddelande

Inspelningarna av Ruben Östlunds satir Triangle of Sadness startade i februari, men fick ta en paus med anledning av coronapandemin. Nu återupptas inspelningarna med den stjärnspäckade internationella ensemblen bestående av Harris Dickinson, Charlbi Dean och den trefaldigt Oscarsnominerade världsstjärnan Woody Harrelson, som nu har landat i Sverige och är på plats i Film i Västs studio Trollhättan.

Film i Väst Talks: Tomas Eskilsson om filmen efter pandemin19.5.2020 09:45:32 CESTPressinbjudan

Välkommen till Film i Väst Talks med Tomas Eskilsson som i en intervju av Ulrika Grönérus reflekterar över filmlandskapet på andra sidan pandemin. Vad händer med biograferna? Hur många filmaktörer och hur många frilansare kommer försvinna under krisen? Kommer produktionerna att återupptas? Blir det några skatterabatter i Sverige? Vad får streamingtjänsternas framfart för följder? Vad händer med kvalitetsfilmen?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum