Svenska Basketbollförbundet

Tre svenskar blir förbundscoacher

Dela

Ludwig Degernäs, Joakim Källman och Mikko Riipinen kommer att leda Sveriges herrlandslag som nya förbundscoacher. Trion är idag alla aktiva som coacher i SBL Herr. – Det är tre ambitiösa coacher med rötter och hjärtan i svensk basket. De kommer att kompletteras med en fjärde person men vi känner ingen stress i den processen, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Herrlandslaget har tack vare sitt lyckosamma förkval i augusti kvalificerat sig för ännu ett VM-kval där nationer som Finland, Kroatien och Slovenien väntar. Som förbundscoacher har alltså Ludwig Degernäs, Joakim Källman och Mikko Riipinen utsetts.

Alla tre har tidigare haft uppdrag i ungdomslandslagen och kommer även fortsatt ha en roll där för att bygga en röd tråd inom landslagsverksamheten. Men utöver detta långsiktiga perspektiv finns naturligtvis också ett kortsiktigt med det stundande VM-kvalet.

Generalsekreterare Fredrik Joulamo beskriver förbundscoacherna:

Om Ludwig Degernäs
En mycket skicklig matchcoach med bra känsla för att förändra matchbilder, men också en ledare som är mycket respekterad och uppskattad både bland spelare och sina kollegor. Han är en lagspelare som alltid lyfter spelarna. Ludde har också gjort några vändor med ungdomslandslag framförallt på U20-nivån, och känner många av spelarna väl.

Om Joakim Källman
”Jocce har höga ambitioner, och har under sin tid i Nässjö lämnat avtryck inte minst med det fysiska sätt de spelar försvar. En hårt arbetande ledare som tillför energi och sätter laget främst. Jocce är en mångårig ungdomslandslagscoach och har jobbat med i stort sett alla åldersgrupper på killsidan.”

Om Mikko Riipinen
”Det har gått väldigt fort för Mikko att etablera sig som en ledande coach i SBL Herr, men av precis rätt anledningar. Han är en mycket skicklig lagbyggare som får ut max av varje individ, och en coach som är i framkant inte minst offensivt. Även Mikko har jobbat med ungdomslandslag, på U17 och U20-nivåerna.”

Första uppdraget för detta team blir VM-kvalet som inleds den 25 november mot Finland i Avicii Arena. Även Kroatien och Slovenien spelar i gruppen där lagen möts borta och hemma. Matcherna spelas under tre fönster, november 2021, februari 2022 och juni-juli 2022.
De tre bästa lagen från gruppen slås ihop med de tre bästa lagen från en annan grupp i nästa omgång, och de tre bästa lagen i den nya gruppen kvalificerar sig till VM som spelas i Japan, Indonesien och Filippinerna i september 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum