Svenska Curlingförbundet

Tredje raka Grand Slam-titeln för lag Hasselborg. Förbundskapten Maria Prytz: Det här är stort och otroligt imponerande.

Dela

Försvarat EM-guld i slutet av november, seger i Continental Cup tillsammans med Team Europa förra veckan och ikväll kom nästa historiska milstolpe för lag Hasselborg. I Yorkton, Kanada tog Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs säsongens tredje raka titel på Grand Slam touren.

– Det här är stort, mycket stort. Att lyckas vinna en titel under en säsong är imponerande. Tre raka titlar har jag svårt att sätta ord på. Det är bara ett damlag, Team Homan, Kanada som lyckats med det tidigare, säger förbundskapten Maria Prytz. 

Finalen mot Team Kim, Sydkorea var jämn och avgjordes först efter skiljeomgång där Team Hasselborg tog vara på favören av sista sten och säkrade segern med siffrorna 7-5.

– Det var verkligen en tajt match, och det var så härligt att ha sista sten i skilje och få avgöra själva, säger Hasselborg till SVT Sport.

– Vi gör en fin skiljeomgång och får en sistasten som vi ville ha, och så sätter vi den helt enkelt

Vägen till final gick via tre segrar i grundserien, seger i kvartsfinalen mot Team Tirinzoni, Schweiz och i semifinalen mot Team Fujisawa, Japan.

Läs mer på den officiella hemsidan:

https://thegrandslamofcurling.com/hasselborg-wins-record-tying-3rd-straight-gsoc-womens-title-at-canadian-open/  

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

Efterlängtad säsongspremiär för lag Edin i Schweiz28.8.2020 11:30:20 CESTPressmeddelande

Fjolårssäsongen fick ett abrupt slut pga Corona-pandemin med inställt VM och inställda tävlingar på den kanadensiska proffstouren. Och osäkerheten har varit stor inför upptakten av den här säsongen. Men för några veckor sedan kom beslutet att tävlingen Baden Masters i Schweiz kommer att spelas den här helgen och det är ett superladdat lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren) som förbereder sig för premiären.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum