E.ON Sverige AB

Trendbrott för solceller

Dela

Det rör på sig på solcellsmarknaden. För sjätte månaden i rad ökar antalet föranmälningar om installation av solceller över prognos.

E.ON är Sveriges största elnätsägare med elnät över stora delar av landet. När kunder installerar solceller, måste en anmälan ske till elnätsägare.

- Vi har därför en mycket bra koll på hur utvecklingen ser ut. Och just nu installeras det mer solceller än de mest optimistiska prognoserna förutsett, berättar Peter Andersson som ansvararar för solcellsanslutningar i E.ONs elnät.

Från och med september månad märks en plötslig ökning. Under de senaste sex månaderna har antalet föranmälningar ökat med hela 108 procent. Vad som ligger bakom den hastiga ökningen är inte helt klarlagt men Peter Andersson har några förklaringar: - Vi kan se att väldigt aktiva återförsäljare kan ha lokala effekter. Likaså är det vanligt med ”grannsmitta” – installerar någon på gatan solceller så hakar andra på. Det finns också personer med tillgängligt kapital som ser solceller som en intressant sparform i en tid med låga räntenivåer.

Den typiske investeraren i en solcellsanläggning har hittills varit en privatperson i villa som vill producera sin egen förnybara el. Nu växer intresset bland företag, kommuner, bostadsrättsföreningar och lantbruk.

- Det har också gjort att det är större anläggningar som sätts upp nu. Solenergi börjar bli mer intressent även ut ett ekonomiskt perspektiv. I och med att kostnaden för att producera solenergi har sjunkit snabbt och tekniken blivit effektivare så blir ”business-caset” för större anläggningar allt bättre. Framförallt gäller det investeringar där det finns en hög grad av egen utnyttjande. Den bästa kilowattimmen är den man använder själv, säger Peter Andersson.

FAKTA
I dag får vem som helst installera solceller på ett tak, det krävs ingen certifiering eller utbildning. Därför är det extra viktigt att man som kund använder sig av en seriös aktör som lägger vikt vid arbetsmiljösäkerhet, använder korrekt och godkänd personskyddsutrustning och fallskydd. Är man osäker på företagets säkerhetstänk, kan man be att få se deras arbetsmiljöplan för installationen som enligt lag ska finnas vid varje solcellsinstallation och entreprenad.

Antalet solcellsinstallationer som anslutit till E.ONs t o m februari 2017: ca 2600 anläggningar

Största installation: 630 kW i Simrishamn

Genomsnittsinstallation: 15 kW

Geografiska skillnader: E.ONs nät finns främst i syd och därför dominerar södra Sverige och Skåne (ca 640 anläggningar) följt av Östergötland, Jönköpings län, Kalmar län (ca 280 anläggningar i respektive län) och Halland, Kronobergs län och Örebro Län (ca 200 i respektive län).

Nyckelord

Kontakter

Peter Andersson
Ansvarig för solcellsanslutningar, E.ON Elnät
mobiltelefon: 0722-24 94 59
e-post: peter.m.andersson@eon.se

Sirpa Franzen
Presschef E.ON Sverige
mobiltelefon: 0703-47 09 43
e-post: sirpa.franzen@eon.se

Bilder

Länkar

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Historisk elnätsanslutning möjliggör förnybar energi till hela Sverige19.11.2018 08:06Pressmeddelande

Under hösten har anslutningsavtal tecknats för den största vindkraftsatsningen i E.ONs historia. Det är det nybildade bolaget E.ON Wind Nysater AB som ska ansluta 475 megawatt vindkraft till elnätet i Västernorrland. Avtalet innebär att nästan 100 årsarbeten skapas i regionen när ny elledning ska byggas. 475 MW motsvarar nästan effekten i Sveriges tredje största vattenkraftverk, Porjus i Lule älv.

E.ON bygger en av Europas största landbaserade vindkraftsparker i Västernorrland16.11.2018 10:05Pressmeddelande

Idag fattades beslut om att E.ON kommer att bygga en av Europas största landbaserade vindkraftsanläggningar i Sverige. Vindkraftsparkerna, som ligger cirka 4 mil nordväst om Härnösand och utgörs av de två projekten Hästkullen och Björnlandhöjden, i framför allt Härnösands kommun, får en installerad effekt på 475 megawatt, vilket ger energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum