Region Uppsala

Trendbrott vad gäller unga tjejers mående

Dela
Till sist verkar det ha kommit ett positivt trendbrott vad gäller unga tjejers mående, siffror som gått åt fel håll i cirka tio års tid. Andelen tjejer i gymnasiets årskurs 2 som mår bra eller mycket bra ökar nu från 57 till 62 procent. Detta är ett av resultaten från undersökningen Liv och hälsa Ung 2021, där elever i årskurs 7, 9 och årskurs 2 på gymnasiet har fått svara på frågor om sin hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Undersökningen genomförs vartannat år sedan 2005 av Region Uppsala, i samverkan med länets samtliga kommuner. Under många år har ungdomars mående gått åt fel håll, men nu syns ett trendbrott för tjejerna. Den nedåtgående trenden har avstannat i årskurs 7 (65 procent mår bra eller mycket bra) och årskurs 9 (57 procent mår bra eller mycket bra). Medan det till sist alltså vänder uppåt för tjejerna i årskurs 2 på gymnasiet. För killarna är trenden fortsatt negativ och skillnaden mellan tjejer och killar har därmed minskat, men är fortsatt stor. Totalt sett oavsett årskurs uppger 61 procent av tjejerna och 79 procent av killarna att de mår bra eller mycket bra.

- Det är mycket tillfredsställande att se att den negativa trenden för unga tjejers mående nu har vänt i gymnasiet. Det är en fråga som vi tar på stort allvar i regionen där ett samarbete med både civilsamhälle och näringsliv behövs. Vi behöver däremot titta närmare på varför killar samtidigt mår allt sämre, säger Björn-Owe Björk (KD) ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Det går inte att utläsa varför utvecklingen har vänt i gymnasiet, men årskurs 2 har till stor del haft distansundervisning på grund av coronapandemin. Skoltrivseln har också ökat i både årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet.

Ett område går fortsatt åt fel håll: den upplevda otryggheten fortsätter att öka bland både killar och tjejer och på flera arenor. Exempelvis uppger nu 17,7 procent av tjejerna att de känner sig otrygga i sitt bostadsområde kvällstid, mot 13,8 procent år 2019. Motsvarande siffra för killarna är 6,3 procent.

- Trygghetsfrågor är ett område som vi behöver jobba ännu mer med framöver. Det behöver ske gemensamma ansträngningar från en bredd av aktörer för att vi ska kunna öka den upplevda tryggheten i samhället. Detta oavsett bakgrund, ålder eller förutsättningar, säger Björn-Owe Björk.

Allt färre ungdomar röker och majoriteten har aldrig druckit alkohol. Andelen som aldrig druckit alkohol eller testat narkotika ligger på samma nivåer som 2019. Färre ungdomar är med i någon förening (vilket eventuellt kan kopplas till den pågående pandemin), och den fysiska aktiviteten har gått ner något. Cirka 8 av 10 unga ser ljust på framtiden för egen del (79 procent), vilket är en fortsatt negativ trend sedan 2013 då andelen låg på 84 procent. Cirka 30 procent ser ljust på framtiden för världen i stort, vilket kan jämföras med 44 procent år 2013. Killar ser ljusare på framtiden än tjejer, både för dem själva och för världen i stort.

Årets undersökning innehåller också ett antal frågor kopplade specifikt till coronapandemin. Här framgår bland annat att 12,8 procent känner en oro för sin egen hälsa med anledning av covid-19, men att hela 67,1 procent känner en oro för familjens, nära vänners eller andra närståendes hälsa. 22 procent känner en oro för att familjen ska få sämre ekonomi på grund av pandemin och 31,3 procent är oroliga över hur Sveriges ekonomi kommer att påverkas. Tjejer känner oro kring coronapandemin i högre utsträckning än killar.

Länk till undersökningen: Liv och hälsa ung - Region Uppsala

Fakta om undersökningen Liv & hälsa ung 2021:

Liv och hälsa ung genomförs i samarbete mellan Region Uppsala och länets kommuner. I år har 8096 elever i årskurs 7, årskurs 9 samt årskurs 2 på gymnasiet svarat på frågor. Detta är nionde gången som Liv och hälsa ung genomförs. Resultatet från undersökningen kan användas exempelvis för planering och uppföljning, samt som underlag för hälsofrämjande och förebyggande insatser.

Kontakter

Björn-Owe Björk (KD), ordförande utskottet för hälso- och sjukvård: 072 – 217 32 78
Carin Östling, utvecklingsstrateg Region Uppsala: 070 – 561 21 92
Angelica Kristiansson Åström, utredare Region Uppsala: 072 - 206 12 38

Bilder

Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye