Uppsala kommun

Trenden med ökande kostnader för försörjningsstöd bruten i Uppsala

Dela

Försörjningsstödskostnaderna i Uppsala kommun minskar för första gången sedan 2003. En mångårig trend med ökande kostnader för försörjningsstöd har därmed brutits. Det betyder att fler uppsalabor hittat vägen till egen försörjning.

Behovet av försörjningsstöd minskade i Uppsala under 2020. Foto: Johnér
Behovet av försörjningsstöd minskade i Uppsala under 2020. Foto: Johnér

Det ekonomiska resultatet för 2020 visar att försörjningsstödskostnaderna minskat med 16 miljoner kronor i jämförelse med år 2019. Resultatet för 2020 landar på cirka +35 miljoner kronor. Det är första gången sedan 2003 som verksamheten uppvisar ett överskott.

Färre har sökt bidrag
Huvudorsaken till de minskade kostnaderna är politiska omtag och minskat antal bidragsansökningar. Kommunen har också fått effekt av extratjänstsatsningen och av det hårda arbetet med effektiviseringar.

– Det är oerhört glädjande att behovet av försörjningsstöd minskade under 2020 och att vår löpande och systematiska uppföljning bidragit till att vi identifierat utvecklingsområden. Orsakerna till kostnadsutvecklingen är flera och siffrorna visar att många av de flyktingar som kom till Uppsala i samband med flyktingvågen 2015 har fått jobb eller börjat studera, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Satsningar på långtidsarbetslösa
Uppsala kommun följer utvecklingen och fortsätter arbetet med att lotsa personer som står långt från arbetsmarknaden till jobb eller studier. Nyligen beslutade kommunen att ännu en gång satsa på extratjänster och fördubbla potten för arbetsmarknadsupphandlingar. Dessa initiativ är ett par av flera som syftar till att långtidsarbetslösa och nyanlända ska få arbete och en stärkt position på arbetsmarknaden.

– Siffrorna visar att vi är på rätt väg. När kostnaderna för försörjningsstöd minskar i en kommun är det en seger för varje enskild individ och en vinst för samhället i stort. Nu återstår att se vilken effekt coronapandemin kommer att ha på kostnaderna långsiktigt, säger Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen.

Nyckelord

Kontakter

Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 018-727 1300
Mobil: 073-048 8923
E-post: mohamad.hassan@uppsala.se

Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen
Telefon: 018-727 8619
Mobil: 072-230 2431
E-post: lena.winterbom@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Bilder

Behovet av försörjningsstöd minskade i Uppsala under 2020. Foto: Johnér
Behovet av försörjningsstöd minskade i Uppsala under 2020. Foto: Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum