Bookmark Förlag

Trollbindande romandebut om passion och slit i en svunnen tid

Dela

I dag släpps Linda Edgarssons historiska debutroman Där vassen viker – en gripande skildring som utspelar sig i Småland under sent 1800-tal. Där den smala vägen tar slut, bland stenrösen och enar, får vi följa torpardottern Hilda genom arbete, förälskelse och sorg.

Allt tog sin början med en misslyckad släktforskning. Efter många försök fann Linda Edgarssons bror deras mormors okände morfar som en liten parentes i husförhörslängderna. Men som så många andra under 1800-talets slut for den unge mannen till Amerika. Kvar fanns en ensam kvinna – och det är henne Linda Edgarsson har utgått ifrån när hon skapade karaktären Hilda.

”Jag som bara ämnade att skriva några rader om min släkt slutade istället som författare till en helt annan kärlekshistoria som inte gav mig någon ro förrän sista punkten var satt”, säger Linda Edgarsson om sin debutroman.

Efter att tjugofemåriga Hilda nekat ett frieri från husbondens son måste hon lämna torpet Backen. Hon skickas till fasterns gård Sjölund, där hon återser sin fosterkusin Erik – en pojke som hon under hela livet hyst ett stort agg för. Men något har hänt – när blev den unge luen en ståtlig man? Nere vid sjön går vassen från gul till grön och i gryningen hörs koltrastens sång. Hilda stretar emot allt vad hon kan, men känslorna som börjar gro mellan de två låter sig inte bemästras.

Där vassen viker är en omskakande och minnesvärd läsupplevelse. Den för tankarna till de stora svenska klassikerna ur litteraturhistorien som skildrat livsvillkoren för fattiga människor under sent 1800-tal”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark Förlag. ”Edgarsson räds inte att skildra det tunga arbetet, orättvisor och nöd. I desto bjärtare kontrast ställs då livslusten och kärleken som aldrig slutar pulsera hos Edgarssons torparflicka Hilda.”

Där vassen viker innehåller alla ingredienser som bäddar för en läsupplevelse utöver det vanliga: en oförglömlig kärlekshistoria (och förtvivlan förbunden härmed), omsorgsfullt tecknade karaktärer, trovärdig gestaltning av torparlivets slit och vedermödor, dramatiska vändningar samt ett ledigt språk delvis skrivet på dialekt. Ljudboken, i inläsning av Sara Sommerfeld, släpps den 25 april.

Linda Edgarsson är utbildad journalist och copywriter. Hon bor med man och tre barn i ett hus på familjens släktgård utanför småländska Eksjö. Inspiration till romanen har hon hämtat från sina förfäder – människor som levt och arbetat i bygden i generationer. 

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Malin Weisby Kratz, Weisby Kratz Kommunikation
malin@weisbykratzkommunikation.se, 073-614 09 81

För recensionsex eller mer information om boken, vänligen kontakta Frida eller Stephanie på Bookmark Förlag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Foto: Linda Eliasson
Foto: Linda Eliasson
Ladda ned bild
Foto: Linda Eliasson
Foto: Linda Eliasson
Ladda ned bild
Omslag: Sara R. Acedo
Omslag: Sara R. Acedo
Ladda ned bild
Omslag: Sara R. Acedo
Omslag: Sara R. Acedo
Ladda ned bild

Länkar

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum