Film i Väst

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival

Dela

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Apstjärnan handlar om Jonna, som bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv och alltid drömt om en mamma. Men när en Gorilla svänger in med sin skruttiga bil och vill adoptera henne, blir hon tveksam. Det visar sig dock att de har mycket mer gemensamt än vad Jonna kunde tro. Just när Jonna börjat vänja sig med Gorillan och den underbara skroten har blivit hennes hem, hotar stadens starke man Tord deras existens.

Apstjärnan hade världspremiär på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö tidigare i år, och är nu utvald till filmfestivalen i Annecy, världens främsta för animerad film.

– Ärligt – det känns helt fantastiskt! Efter detta knöliga år med uppskjutna premiärer är detta som en stor underbar present! Annecy har alltid varit en drömfestival att få vara del av och att nu bli uttagen till huvudtävlan känns oerhört hedrande för oss alla som jobbat med filmen, säger Linda Hambäck, regissör och medproducent.

Linda Hambäck är en av vårt lands främsta företrädare för animerade filmer för barn i egenskap av regissör och producent. Med Vem-filmerna, Tänk om… och Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld har hon låtit många barn – och vuxna – få ta del av spännande berättelser befolkade av intressanta och originella figurer. Flera av Sveriges främsta skådespelare, som Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rikard Wolff, Felix Herngren, Mia Skäringer och Melinda Kinnaman har gett röst åt karaktärerna. Linda Hambäcks förra film Gordon & Paddy tävlade 2018 om en Kristallbjörn på Berlins filmfestival. På Guldbaggegalan året efter mottog hon Gullspiran för sina insatser i svensk film för de unga.

Det unga stjärnskottet Rebecca Gerstmann gör rösten till Jonna i Apstjärnan, och i övriga röstroller finns Pernilla August (som Gorillan), Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Gunnar Bolin och Tova Magnusson.

Filmen är regisserad av Linda Hambäck, med manus av Janne Vierth efter Frida Nilssons bok. Apstjärnan är en svensk-dansk-norsk samproduktion, producerad av Petter Lindblad och Hambäck för LEE Film i samproduktion med Film i Väst (Peter Possne) och SVT (Anna Croneman) samt danska Nørlum och norska Mikrofilm, och med stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Jenny Gilbertsson. Filmen är till stora delar animerad på Dockhus Animation i Trollhättan. SF Studios är distributör, och Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Några av de svenska långfilmer som tidigare tävlat i Annecy är Per Åhlins Resan till Melonia (1991) och Hundhotellet (2001) samt Tarik Salehs Metropia (2010). Svensk-danska Resan till Fjäderkungens Rike (2014) av Esben Toft Jacobsen visades utom tävlan, också den producerad av Apstjärnans producent Petter Lindblad. På kortfilmssidan har närvaron varit stark, och på senare år har Slavar (2009) av David Aronowitsch och Hanna Heilborn och Min börda (2017) av Niki Lindroth von Bahr vunnit kortfilmspriset.

Annecy International Animation Film Festival äger rum 15-18 juni. Läs mer här: www.annecy.org

Kontakt:

Mikael Lindbom, Dockhus Animation, 0705-55 14 09

Film i Väst: Ulrika Grönérus 0708-64 37 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Trollhätteinspelad film tävlar om en Guldpalm i Cannes3.6.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Joachim Triers film Världens värsta människa har tagits ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 6-17 juli. Därmed tävlar den om en Guldpalm. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan och samproducerad av Film i Väst och B-Reel Films. Dessutom har Eskil Vogts De oskyldiga och Valdimar Jóhannssons Lamm tagits ut till sektionen Un Certain Regard i Cannes. Båda är postproducerade i Västra Götaland. De tre filmerna distribueras av Triart.

Film i Väst storsatsar på talang och nya berättelser19.5.2021 14:02:02 CEST | Pressmeddelande

Vid ett webbinarium hos Film i Väst i dag presenterades två nya satsningar på talang och nya berättelser. Jenny Luukkonen, ansvarig för talang hos Film i Väst, berättar om satsningarna: – Syftet är att attrahera andra kreatörer än de som i vanliga fall söker sig till oss, som kanske inte ser sig själva som filmskapare eller tänker att de hör hemma i filmbranschen. Detta blir ett sätt för oss som offentlig finansiär att aktivt söka oss utanför de traditionella arenorna, både när det kommer till att hitta talanger och publik.

Inspelningsstart för SVT:s Försvunna människor11.5.2021 10:15:56 CEST | Pressmeddelande

Nu har inspelningen av SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor startat i Västra Götaland. Det är en nervkittlande historia i sex avsnitt om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val. Försvunna människor produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst och får planerad premiär 2022.

Inspelningsstart i Alingsås för LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta10.5.2021 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag påbörjas inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja och denna gång med filmdebuterande regissören Tina Mackic (Sommarskuggan). I huvudrollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. De erkända skådespelarna Suzanne Reuter och Henrik Hjelt kommer även medverka i den nya filmen som beräknas att ha premiär i februari 2022.

Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg till nattens Oscar för Bästa internationella film26.4.2021 04:16:35 CEST | Pressmeddelande

- Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Det är första året med tre Oscarsnomineringar, varav två för Bästa internationella film. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum