Film i Väst

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival

Dela

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Apstjärnan handlar om Jonna, som bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv och alltid drömt om en mamma. Men när en Gorilla svänger in med sin skruttiga bil och vill adoptera henne, blir hon tveksam. Det visar sig dock att de har mycket mer gemensamt än vad Jonna kunde tro. Just när Jonna börjat vänja sig med Gorillan och den underbara skroten har blivit hennes hem, hotar stadens starke man Tord deras existens.

Apstjärnan hade världspremiär på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö tidigare i år, och är nu utvald till filmfestivalen i Annecy, världens främsta för animerad film.

– Ärligt – det känns helt fantastiskt! Efter detta knöliga år med uppskjutna premiärer är detta som en stor underbar present! Annecy har alltid varit en drömfestival att få vara del av och att nu bli uttagen till huvudtävlan känns oerhört hedrande för oss alla som jobbat med filmen, säger Linda Hambäck, regissör och medproducent.

Linda Hambäck är en av vårt lands främsta företrädare för animerade filmer för barn i egenskap av regissör och producent. Med Vem-filmerna, Tänk om… och Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld har hon låtit många barn – och vuxna – få ta del av spännande berättelser befolkade av intressanta och originella figurer. Flera av Sveriges främsta skådespelare, som Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rikard Wolff, Felix Herngren, Mia Skäringer och Melinda Kinnaman har gett röst åt karaktärerna. Linda Hambäcks förra film Gordon & Paddy tävlade 2018 om en Kristallbjörn på Berlins filmfestival. På Guldbaggegalan året efter mottog hon Gullspiran för sina insatser i svensk film för de unga.

Det unga stjärnskottet Rebecca Gerstmann gör rösten till Jonna i Apstjärnan, och i övriga röstroller finns Pernilla August (som Gorillan), Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Gunnar Bolin och Tova Magnusson.

Filmen är regisserad av Linda Hambäck, med manus av Janne Vierth efter Frida Nilssons bok. Apstjärnan är en svensk-dansk-norsk samproduktion, producerad av Petter Lindblad och Hambäck för LEE Film i samproduktion med Film i Väst (Peter Possne) och SVT (Anna Croneman) samt danska Nørlum och norska Mikrofilm, och med stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Jenny Gilbertsson. Filmen är till stora delar animerad på Dockhus Animation i Trollhättan. SF Studios är distributör, och Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Några av de svenska långfilmer som tidigare tävlat i Annecy är Per Åhlins Resan till Melonia (1991) och Hundhotellet (2001) samt Tarik Salehs Metropia (2010). Svensk-danska Resan till Fjäderkungens Rike (2014) av Esben Toft Jacobsen visades utom tävlan, också den producerad av Apstjärnans producent Petter Lindblad. På kortfilmssidan har närvaron varit stark, och på senare år har Slavar (2009) av David Aronowitsch och Hanna Heilborn och Min börda (2017) av Niki Lindroth von Bahr vunnit kortfilmspriset.

Annecy International Animation Film Festival äger rum 15-18 juni. Läs mer här: www.annecy.org

Kontakt:

Mikael Lindbom, Dockhus Animation, 0705-55 14 09

Film i Väst: Ulrika Grönérus 0708-64 37 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Efter Sunes succéer – nu får Håkan Bråkan en egen film13.9.2021 15:30:41 CEST | Pressmeddelande

Unlimited Stories senaste långfilmer om Sune - Sune vs Sune, Sune Best Man och Sune Uppdrag Midsommar - och som också samproducerats med Film i Väst, har blivit en stor succé i såväl Sverige som resten av världen (i tävlan på Berlin filmfestival två år i rad). Nu närmar sig inspelningen av familjefilmen Håkan Bråkan, som beräknas få biopremiär julen 2022. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film och SVT och spelas delvis in i Västra Götaland.

Svenska storstjärnor till Lars von Triers Riket Exodus9.9.2021 10:04:19 CEST | Pressmeddelande

När den sista säsongen av Lars von Triers Riket har premiär på Viaplay är den full av svenska stjärnskådespelare, däribland Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, David Dencik, Asta August och Anders Mossling. Dessutom spelar världsstjärnan Alexander Skarsgård en mindre biroll. Riket Exodus produceras av Zentropa, Viaplay och DR i samproduktion med Film i Väst. Premiär under 2022. Delar av postproduktionen sker i Västra Götaland.

Inspelningsstart av Bränn alla mina brev med stjärnensemble24.8.2021 10:01:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är filminspelningen av Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev igång. SF Studios producerar filmen i samproduktion med Film i Väst och delar av inspelningen kommer att ske i Västra Götaland. För regi står den internationellt hyllade regissören Björn Runge och huvudrollerna spelas av Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh. Marika Lindström och Sten Ljunggren medverkar som Karin Stolpe (d.ä.) och Sven Stolpe (d.ä.). Sverrir Gudnason gestaltar Alex Schulman och Sonja Richter spelar Amanda Schulman.

Michel Francos film Sundown slåss om ett Guldlejon i Venedig28.7.2021 10:38:12 CEST | Pressmeddelande

Den mexikanske regissören och manusförfattaren Michel Francos film Sundown har tagits ut till huvudtävlan vid filmfestivalen i Venedig. Därmed slåss den om ett av filmvärldens finaste priser, ett Guldlejon. I huvudrollerna ser vi bland andra Charlotte Gainsbourg och Tim Roth. Filmen är postproducerad av Göteborgsbolaget Cloudberry Post och samproducerad med Göteborgsbolaget CommonGround Pictures, Jonas Kellagher, och Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum