Dagens Samhälle

Trots oddsen – här får flyktingar jobb i Skåne

Dela

Flyktingar har bäst chans till jobb i Stockholmsregionen. Men om man ser till lokala förutsättningar blir bilden en annan. I Skåne lyckas Ängelholm och Svedala över förväntan, medan till exempel Kristianstad, Lund och Malmö ligger sämre till än vad som borde vara fallet.


I veckans nummer av Dagens Samhälle granskar vi hur kommuner över- eller underträffat förväntningarna för andelen flyktingar i arbete.

Totalt sett sticker kommunerna i Norrbotten ut. Sju av de kommuner som överträffar förväntningarna mest ligger här.

I Skåne är det Svedala, Ängelholm och Höör som klarat sig bäst i förhållande till förväntan. I motsatta änden av spektrat återfinns Bjuv, Kristianstad och Perstorp (se samtliga kommuner i bifogad statistik).

Dagens Samhälle har gått igenom siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som ger en bild av hur kommunerna klarat jobbutmaningen i förhållande till sina förutsättningar. SKL har använt siffror från SCB och dessutom vägt in tre avgörande faktorer som till stor del ligger utanför de lokala aktörernas kontroll: hur hög arbetslösheten är bland svenskfödda i kommunen, hur länge flyktingarna har bott i Sverige och vilken utbildningsnivå de har.

Statistik och artikel bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum