Civil Rights Defenders

Trots presidentens hot om förbud – planerna för EuroPride i Serbien står fast

Dela

Den serbiske presidenten Aleksandar Vučić har nyligen meddelat att Europride i Belgrad kommer att ställas in. Civil Rights Defenders är en av huvudarrangörerna för Europride i Belgrad och arbetar aktivt med arrangemanget på plats. Vi kan kommentera händelseutvecklingen och de fortsatta planerna för evenemanget.

I dagarna har den serbiske presidenten Aleksandar Vučić vid flera tillfällen gått ut och meddelat att Europride i Belgrad kommer att ställas in, med hänvisning till säkerheten för arrangemanget och andra svårigheter i landet. Häromdagen hårdnade tonläget och presidenten talade plötsligt om ett förbud. Uttalandet har mötts av stark kritik både nationellt och internationellt. Bland annat har 145 europaparlamentariker skrivit ett öppet brev till presidenten.

Civil Rights Defenders är en av huvudarrangörerna för Europride i Belgrad och arbetar aktivt med arrangemanget på plats. Vi kan kommentera händelseutvecklingen och de fortsatta planerna för evenemanget.

-        Evenemang som hålls på stängda platser som är planerade för Europride 2022 kan inte förbjudas av Vučić. Det som kan förbjudas, men då av polisen, är själva Prideparaden. Men ett sådant beslut skulle strida mot mötesfriheten och den serbiska konstitutionen. Vi väntar på det officiella beslutet, som vi kommer att överklaga. Fram till dess pågår planerna på Europride som planerat, säger Anders L. Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

-        Den serbiske presidenten viker sig för konservativa högerkrafter i landet. Det här är en av farorna med ett populistiskt styre. De demokratiska rättigheterna får stå åt sidan, under förespeglingen att det handlar om säkerhet och stabilitet, säger Anders L. Pettersson.

-        Serbien måste respektera de mänskliga rättigheterna, inklusive mötesfriheten. Och omvärlden behöver sätta press på Aleksandar Vučić att göra det, säger Anders L. Pettersson.

Än har inget formellt besked om förbud nått arrangörerna.

Första Europride på Balkan

Europride är en festival som ägt rum sedan 1992 och anordnas varje år av olika europeiska städer. Årets Europride är historiskt. Det är det första Europride i Balkan och ett viktigt steg för utvecklingen för hbtqi-rättigheter i regionen. Enligt en undersökning från Civil Rights Defenders från 2021 anser två av tre på västra Balkan att man bör tillåta en fredlig Pride parad i Belgrad.

Kontakta oss för en kommentar 
Civil Rights Defenders Executive Director, Anders L.Pettersson, kommer själv att åka ner och medverka på Europride och finns tillgänglig för kommentarer. 

 

Kontakta oss på +46 (0)76 576 27 62 eller press@crd.org.

Nyckelord

Bilder

Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders
Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Diktaturkompensation för turister ska öka demokratin i svenskarnas semesterparadis 21.11.2022 09:51:34 CET | Pressmeddelande

Svenska turister uppskattas bidra med närmare två miljarder i intäkter till världens diktaturer – varje år. Nu vill människorättsorganisationen Civil Rights Defenders få svenskarna att diktaturkompensera sina semesterresor. Med hjälp av ett nytt verktyg kan resenärer själva räkna ut hur stort beloppet blir. Ju sämre demokrati desto större kompensation. Kompensationen ska bidra till att stötta det globala demokratiarbetet.

Nobels Fredspris 2022 – Civil Rights Defenders kan kommentera 7.10.2022 12:00:54 CEST | Pressmeddelande

Nobels fredspris 2022 tilldelas bland annat den belarusiska människorättskämpen Ales Bialiatski. Civil Rights Defenders har mångårig erfarenhet av att bevaka och kommentera läget för mänskliga rättigheter i Belarus, och nära relation till Ales Bialiatski. 2014 tilldelades Ales Bialiatski Civil Rights Defenders pris Civil Rights Defender of the Year Award. Han sitter just nu frihetsberövad i Belarus. Vi kan kommentera årets pristagare samt läget för mänskliga rättigheter i Belarus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum