Åre 2019

Trots tvivel och smärta – giganten Svindal hoppas på VM-triumf

Dela

Aksel Lund Svindal är sinnebilden av en manlig alpin fartåkare. Han är en av sportens största och på alpina VM i Åre är norrmannen inne på sin 16:e (!) kompletta världscupsäsong. Men det var inte självklart att han skulle vara med den här säsongen. Trots smärtor och tvivel hoppas han nu ändå kunna upprepa succén från 2007.

Aksel Lund Svindal på världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Zoom Agency/Alain Grosclaude (endast för redaktionell användning)
Aksel Lund Svindal på världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Zoom Agency/Alain Grosclaude (endast för redaktionell användning)

– Även om jag var bra åren före var det ett stort genombrott när jag vann både störtloppet och storslalomtävlingen. Det var första guldmedaljen, eller de två första, i ett mästerskap så det var ett genombrott på många sätt, säger Aksel Lund Svindal. 

Han var en av favoriterna att vinna super G:n och kombinationen på VM i Åre 2007 men slog till med att vara snabbast i störtloppet och storslalomen istället. 

– Jag förväntade mig inte att vinna störtloppet. Det var en fantastisk dag och det var otroligt att vinna VM. Det var en boost för självförtroendet och jag kände att allt är perfekt så jag vann även storslalomen. 2007 är fortfarande ett av mina bästa år. Åre var bara helt perfekt.

Den 26 december fyller fartgiganten 36 år och han har flaggat för att den här säsongen blir hans sista som aktiv. Karriären har satt sina spår och resulterat i trasiga knän och en hel del ärrvävnad. Svindal har alltid kommit tillbaka men efter den senaste skadan har det varit svårare och under sommaren var han skeptisk till om han skulle fortsätta. Efter fallet 2016 har han genomgått flera operationer och dragits med knäsmärtor men bestämde sig, trots tvivel, för att gå in i VM-säsongen. Förhoppningen är att han ska kunna vara i sin bästa form till VM – och då är han svårslagen.

– Det kommer bli galet i Åre. Det är 12 år efter det senaste mästerskapet och jag kommer att ha varit där på världscup fyra år i rad. 2019 blir mitt 16:e år i världscupen så jag hoppas att jag kan vara snabb igen i VM. 

Han har bra erfarenheter från Åre och är med de två gulden från 2007, som läggs till de tre han har från andra världsmästerskap, en klar medalj- och publikfavorit. 

– Eftersom det är i Sverige är det väldigt liknande väder som i Norge så när det gäller snöförhållandena kan det vara en fördel. Men när jag var yngre var det en större fördel för mig, nu när jag tävlat och tränat så mycket runt hela världen är det där med snöförhållandena inte lika viktigt, säger han och fortsätter:

 – En annan sak som är bra är att det blir många norska åskådare. Jag kommer ihåg det från VM i Åre 2007 – det är kortare resa för vänner och familj så man kan ha fler norrmän på plats. Det är toppen.

I februari hoppas hela alpinvärlden på att ha den 190 centimeter och 100 kilo tunge norrmannen på start. I slutet av sin egen karriär hoppas Aksel Lund Svindal också kunna inspirera andra.

 – Jag tycker att det finns många bra värderingar i den alpina skidsporten och jag tror att OS och VM är inspirerande för människor. Vår sport är väldigt ren. Det är därför du kan inspirera människor att åka skidor på stora evenemang. Och du kan lära dig mycket om livet och värderingar i skidsporten.

Fakta Aksel Lund Svindal

Född 26 december 1982, Lörenskog, Akershus kommun

Världscupstarter: 383

Pallplatser i världscupen: 80

Vinster i världscupen: 36

VM-medaljer: åtta, varav fem guld

OS-medaljer: fyra, varav två guld

Är bästa kompis med lagkamraten (och konkurrenten) Kjetil Jansrud

Nyckelord

Bilder

Aksel Lund Svindal på världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Zoom Agency/Alain Grosclaude (endast för redaktionell användning)
Aksel Lund Svindal på världscupfinalen i Åre 2018. Foto: Zoom Agency/Alain Grosclaude (endast för redaktionell användning)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum