TRR

TRR och Microsoft stärker svenska tjänstemäns digitala kompetens

Dela

Många har förlorat sina jobb under den pågående pandemin. Antalet uppsagda tjänstemän som sökte stöd hos omställningsaktören TRR under 2020 ökade med 62 procent jämfört med 2019. Statistik från första kvartalet 2021 visar något färre uppsagda men även att betydligt fler tjänstemän kommer ut i ny sysselsättning. Dessutom fortsätter trenden mot att fler uppsagda tjänstemän väljer studier och då inom informations- och kommunikationsteknik. Därför startar TRR och Microsoft AB nu ett samarbete med syftet att stärka den digitala kompetensen bland tjänstemän.

Flera rapporter visar på akut digital kompetensbrist i Sverige. Enligt branschorganisationen IT & Telekomföretagen saknas så många som 70 000 IT-kunniga i Sverige fram till år 2024. TRR och Microsofts samarbete syftar till att höja den digitala kompetensen genom att erbjuda kurser från Microsofts läroplattformar till de tjänstemän TRR stöttar.

- En av de största utmaningarna för svenskt näringsliv framöver är att hitta rätt kompetens. Rätt utbildning inom efterfrågade områden kommer alltid öka anställningsbarheten och stärka individens självförtroende samtidigt som det bidrar till företagens konkurrenskraft. Tillsammans med Microsoft vill vi medverka till att fler individer ska ha rätt kompetens och förmåga att möta behoven på dagens och morgondagens arbetsmarknad, säger Ulrika Wiklund, chef för verksamhets- och tjänsteutveckling på TRR.

- I en tid där ständigt lärande spelar allt större roll krävs utbildningar som snabbt aktiverar den arbetskraft som kan bygga framtidens digitala lösningar, oavsett bransch. Det är där Microsofts initiativ Skill Up Sweden och samarbetet med TRR blir viktiga byggstenar, säger Helena Kappen, affärsområdeschef på Microsoft Sverige och ansvarig för bolagets satsningar inom kompetens.

Allt fler väljer att omskola sig inom teknik
Statistik från TRR för år 2020 visar att en stor andel av de inskrivna tjänstemän som valt att studera bestämt sig för studier inom informations- och kommunikationsteknik (IKT) eller teknik och teknisk industri. Teknisk och digital kompetens efterfrågas inom flera rekryterande branscher som exempelvis; offentlig sektor, IT, handel och försäljning, samt bygg- och fastighetsbranschen.

Det är otroligt positivt att allt fler tjänstemän väljer att bygga på sin kompetens eller vidareutbilda sig. Det bidrar till att Sverige får en mer hållbar och dynamisk arbetsmarknad med ökad rörlighet. Det vinner både företag och individer på, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

- En ny studie från Microsoft visar att 42 procent av de tillfrågade svenskarna överväger att byta jobb inom en snar framtid. Då blir det så klart extra relevant att bygga sin kompetens för att möta dagens och framtidens behov på arbetsmarknaden, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.
 

Topp 5 utbildningar vid omskolning, år 2020

  1. Hälso- och sjukvård
  2. Pedagogik och lärarutbildning
  3. Företagsekonomi, handel och administration
  4. Informations- och kommunikationsteknik (IKT)
  5. Teknik och teknisk industri

Kontakter

Pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom TRR - ring gärna vår pressjour!

Tel:010-470 93 85

Bilder

Länkar

Om

TRR är en aktör inom omställning och arbetslivscoaching. Vi stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35 000 anslutna medlemsföretag där totalt 950 000 tjänstemän arbetar. Målet är att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så kvalitativ, effektiv och meningsfull som möjligt. Vi är cirka 270 engagerade medarbetare, som finns över hela Sverige. TRR drivs som en stiftelse utan vinstintresse och initierades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

Rekordmånga tjänstemän får nytt jobb1.7.2021 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska och för tjänstemän inom det privata näringslivet ser framtiden ljus ut. Arbetsmarknadsstatistik från omställningsaktören TRR visar att betydligt färre tjänstemän har blivit uppsagda under andra kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020. TRRs kvartalsrapport visar också att hela 4 502 tjänstemän har gått vidare till nytt arbete, påbörjat studier eller startat företag, vilket är en ökning med 66 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum