Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Trump - en utmaning för EU

Dela

- Det amerikanska valresultatet är ett uttryck för den tsunami av missnöje som följt i den ekonomiska krisens spår. Vi ser spåren som förskräcker även i Europa, med ökande klyftor mellan de som har och de som inte har.

Det säger Marita Ulvskog, delegationsledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Valet av Donald Trump skapar stor osäkerhet i relationerna mellan EU och USA. Det gäller bland annat det nyligen ingångna klimatavtalet, som Trump hotat att riva upp. Men också förhandlingarna om ett nytt handelsavtal och inte minst de så angelägna säkerhetsfrågorna.

- Vi har att göra med en man som är fullständigt oprövad som politiker. Men om hans presidentskap kommer att påminna om han hätska kampanj så kommer säkerhetsfrågorna och respekten för mänskliga rättigheter allvarligt att hotas, säger Marita Ulvskog.

Vi har redan sett exempel på missnöje mot det som upplevs som eliten inom vår egen union. I Storbritannien röstade folket för ett Brexit, i Ungern och Polen har högerkrafterna redan vuxit sig starka. I Frankrike, Tyskland och Nederländerna är många oroade över hur detta kommer att påverka valen nästa år.

- Därför är det viktigare än någonsin hur vi inom EU hanterar de utmaningar vi står inför. Det handlar om arbetslösheten, människors sociala trygghet och hur vi på ett bra sätt förmår ta vara på den tillgång som migrationsströmmarna i praktiken innebär, säger Marita Ulvskog.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet