Svenska Basketbollförbundet

Truppen till EM-kvalet uttagen

Dela

16 september börjar nästa utmaning för herrlandslaget. Resan mot EM 2021 inleds i Köpenhamn. Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut 14 spelare som samlas inför EM-kvalmatchen mot Danmark.

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Efter ett VM-kval där Sverige mött världsnationer, fått massvis med värdfull erfarenhet men vann endast en av sex matcher, är det nu dags att ta sikte mot EM 2021, ett stort mål för den årgången spelare i herrlandslaget.

Under tiden Sveriges herrlandslag spelat VM-kval har Danmark redan inlett sitt EM-kval och fått luft under vingarna med fem segrar i rad. De vill nu hålla sviten levande mot "storebror" Sverige, som de marknadsfört matchen med. Historiskt sett har Sverige 52-5 i facit mot Danmark.

- Jag är glad att få samlas med landslaget igen, det är alltid en stor ära och ansvar. Tyvärr gör skador och privata angelägenheter att ett par av våra viktiga spelare inte kan hjälpa laget den här gången, säger Vedran Bosnic.

Att kvalfönstret ligger i september, under försäsongen och precis innan de flesta nationella proffsligor drar igång, är en utmaning för landslagsverksamheten - inte bara för Sverige utan för alla länder. Klubbarna vill att spelarna ska vara på plats där, och inte på landslagsläger.

Detta gör att i Sveriges första trupp i EM-kvalet kommer ett par nya spelare får chansen att ta en plats. Däribland Elijah Clarance, som under sommarens U20-EM skapade rubriker när han vann poängligan (22.4 poäng per match) och hade flera spektakulära dunkar under turneringen. 
På skadelistan finns tyvärr Marcus Eriksson och Simon Birgander. Eriksson har precis opererat sitt knä, och Birgander har dragit på sig en fraktur i foten. 

- Det borde motivera alla spelare, oss i ledarstaben och våra supportrar att ge vårt allt och visa karaktär i den här situationen. Jag ser fram emot att se många blå och gula tröjor på läktarna i Köpenhamn 16 september, säger Bosnic. 

Av de 14 uttagna spelarna kommer 12 att spela mot Danmark. Truppen samlas i Helsingborg 9 september för en veckas förberedelser innan man åker över sundet för att ta sig an danskarna på söndagen den 16 september.

Följande spelare är kallade till landslagsfönstret 9-16 september:

Namn
Födelseår
Aktuell klubb
Moderklubb
Adam Ramstedt
1995
Debrecen (UNG)
Kantan Basket
Alexander Lindqvist
1991
Södertälje BBK
Täby Basket
Anton Gaddefors
1989
Free agent
Uppsala Basket
Christopher Czerapowicz
1991
Niszhny Novgorod (RYS)
Mölndal
Elijah Clarance
1998
Fraport Skyliners Frankfurt (TYS)
Malbas
Jonathan Person
1993
BCM Pitesti (RUM)
KFUM Skellefteå
Ludvig Håkanson
1996
Movistar Estudiantes (SPA)
Alvik Basket
Adam Rönnqvist
1990
Jämtland Basket
Höken Basket
Martin Pahlmblad
1986
Södertälje BBK
Eos Lund
Nicholas Spires
1994
Monbus Obradoiro (SPA)
Södertälje BBK
Valter Lindström
1995
Södertälje BBK
KFUM Central
Thomas Massamba
1985
BC Luleå
KFUM Linköping
Viktor Gaddefors
1992
Antibes Sharks (FRA)
Uppsala Basket
Denzel Andersson
1996
BC Luleå
Hudik Basket


Följande spelare kan inte vara med/har tackat nej till septemberfönstret av följande anledningar: 
Marcus Eriksson (skadad - nyligen opererad), Simon Birgander (skadad - fraktur i foten), Carl Engström (rehabar efter knäskada), Joakim Kjellbom (personliga orsaker), Tobias Borg (prioriterar klubblag), Melwin Pantzar (prioriterar klubblag) och Johan Löfberg (prioriterar klubblag).

Förutsättningar EM-kval
Då Sverige inte gick vidare i VM-kvalet får herrlandslaget istället börja EM-kvalet med förkval. Länderna möts i dubbelmöten under tre fönster (september, november och februari). Ettan i gruppen går vidare direkt till det stora EM-kvalet 2019. Tvåan och trean får ytterligare en chans att kvala sig in i augusti 2019.

Sveriges kommande EM-kvalmatcher: 16 september Danmark (borta), 29 november Vitryssland (hemma), 21 februari Danmark (hemma), 24 februari Vitryssland (borta).

Kontakt 
Förbundskapten Vedran Bosnic, 0041-79814 9749
Landslagsansvarig Fredrik Joulamo, 070-950 81 19
Pressansvarig seniorlandslagen Robin Svensson, robin.svensson@basket.se, 073-832 99 99

Information om pressträffar, öppna träningar och presskonferenser inför EM-kvalet kommer att meddelas vid senare tillfälle.

Nyckelord

Kontakter

Robin SvenssonMediaansvarig landslagen

Mediaansvarig/media officer för seniorlandslagen (VM- och EM-kval). Ackrediteringar till EM-kvalmatcher.

0738329999robin.svensson@basket.se

Bilder

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum