Svenska Basketbollförbundet

Truppen till herrlandslagets EM-kval uttagen

Dela

Förbundskapten Hugo Lopez har tagit ut sin första landslagstrupp inför nästa EM-kvalmatch mot Vitryssland i Uppsala 29 november. 16-mannatruppen innehåller ett par nygamla namn som får chansen i landslaget igen.

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

För en vecka sedan introducerades Hugo Lopez som herrlandslagets nya förbundskapten. Sedan dess har det arbetats med att ta fram landslagstruppen inför EM-kvalmatchen mot Vitryssland om en månad.

- Jag är glad och komfortabel - till och med exalterad - över truppen inför min första landskamp, säger Lopez.
- Jag tycker att med dessa 16 spelare har vi en bas med spelare som redan varit med i landslaget senare tid, och några nya spelare som ger oss extra kvalitéer. Jag har en känsla av att alla dem kommer att hjälpa laget vinna.

Truppen som kallats till landslagsfönstret i november innehåller ett par namn som gör comeback i landslagssammanhang, nämligen Erik Rush och Mikael Lindquist. Rush, 30, var senast med i EM 2013 och gjorde debut i seniorlandslaget 2011. Lindquist, 35, spelade senast i herrlandslaget 2012. Han har varit glödhet i inledningen av Svenska Basketligan Herr, snittar 20.5 poäng per match och skjuter 50% från trepoängslinjen, vilket givit honom chansen i landslaget igen.

Även Charles Barton Jr får chansen igen, och Elijah Clarance, som om under sommarens U20-EM skapade rubriker när han vann poängligan (22.4 poäng per match) och hade flera spektakulära dunkar.

Det har också offentliggjorts vilka som blir assisterande coacher till Lopez, Kenny Grant och Pontus Frivold. Grant var med som spelare i EM 2013, och är just nu assisterande coach i franska Antibes Sharks. Frivold har tidigare varit assisterande till Kostas Flevarakis, Brad Dean och Vedran Bosnic.

- Vitryssland är ett talangfullt lag. Det kommer att bli en tuff match, både på grund av motståndet och att vi bara har tre dagar tillsammans för att förbereda oss. Men vi är väldigt positiva och går in med bra känsla inför matchen på hemmaplan i Uppsala där vi får starkt stöd av Moose Nation och alla andra fans, säger Lopez. 

Euroleague och FIBA
Eftersom Euroleague inte tar hänsyn till FIBA:s tävlingskalender när de lägger sina omgångar gör det - precis som under VM-kvalet tidigare i år - att spelare i ligan inte kan spela med sina landslag. Detta gör att Jeffery Taylor, Marcus Eriksson och Melwin Pantzar inte kan delta i landslagsfönster under pågående säsong.
- Tyvärr kommer inte spelarna som representerar Euroleague-lag kunna delta denna gången heller, vilket är beklagligt. För svensk och europeisk basket är det oerhört viktigt att Euroleague anpassar sig till FIBA:s fönsterkonstruktion, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Av de 16 uttagna spelarna kommer 12 att spela mot Vitryssland. Truppen samlas i Uppsala 26 november för förberedelser innan EM-kvalmatchen den 29 november.

Följande spelare är kallade till landslagsfönstret 26-30 november:

Namn Födelseår Aktuell klubb Moderklubb
Adam Ramstedt 1995 Debrecen (UNG) Kantan Basket
Alexander Lindqvist 1991 Södertälje BBK Täby Basket
Anton Gaddefors 1989 Free agent Uppsala Basket
Christopher Czerapowicz 1991 Niszhny Novgorod (RYS) Mölndal
Elijah Clarance 1998 Fraport Skyliners Frankfurt (TYS) Malbas
Simon Birgander 1997 Divina Seguros Joventut (SPA) Helsingborg BBK
Ludvig Håkanson 1996 Movistar Estudiantes (SPA) Alvik Basket
Johan Löfberg 1995 CB Breogan (SPA) KFUM Göteborg
Martin Pahlmblad 1986 Södertälje BBK Eos Lund
Nicholas Spires 1994 Monbus Obradoiro (SPA) Södertälje BBK
Charles Barton Jr 1992 Kangaroes Mechelen (BEL) Högsbo Basket
Thomas Massamba 1985 BC Luleå KFUM Linköping
Viktor Gaddefors 1992 Antibes Sharks (FRA) Uppsala Basket
Denzel Andersson 1996 BC Luleå Hudik Basket
Erik Rush 1988 Happy Casa BR (ITA) South Carolina (USA)
Mikael Lindquist 1983 Norrköping Dolphins Alvik Basket


Reserver: Jonathan Person (Pitesti), Carl Engström (Wetterbygden), Adam Rönnqvist (Jämtland Basket), William Gutenius (Borås Basket).

Biljetter till Sverige-Vitryssland släpps för 10 november. Redan nu kan basketföreningar i Sverige köpa föreningsbiljetter till rabatterat pris via basket.se/biljett

Förutsättningar EM-kval
Sverige spelar förkval för kvalificera sig till EM-kvalet. Länderna möts i dubbelmöten under tre fönster (september, november och februari). Ettan i gruppen går vidare direkt till det stora EM-kvalet 2019. Tvåan och trean får ytterligare en chans att kvala sig in i augusti 2019.

Sveriges kommande EM-kvalmatcher: 29 november Vitryssland (hemma), 21 februari Danmark (hemma), 24 februari Vitryssland (borta).

Ackreditering
Mediarepresentanter och fotografer skickar sin ackrediteringsförfrågan till Sverige-Vitryssland 29 november till robin.svensson@basket.se
Information om pressträffar, öppna träningar och presskonferenser inför EM-kvalmatchen kommer att meddelas vid senare tillfälle.

Kontakt
Förbundskapten Hugo Lopez, +34 661 505 595
Landslagsansvarig Fredrik Joulamo, 070-950 81 19
Pressansvarig seniorlandslagen Robin Svensson, robin.svensson@basket.se, 073-832 99 99

Nyckelord

Kontakter

Robin SvenssonMediaansvarig landslagen

Mediaansvarig/media officer för seniorlandslagen (VM- och EM-kval). Ackrediteringar till EM-kvalmatcher.

0738329999robin.svensson@basket.se

Bilder

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum