Region Örebro län

Trycket mycket stort på provtagningen i Örebro län

Dela

Under de senaste veckorna har Region Örebro län varit ett av de län som analyserat allra flest PCR-prover per 1 000 invånare. Nu är dock trycket på provtagningen större än vad laboratoriet och dess underleverantör klarar av att analysera.

- Det innebär längre väntetider än vad vi vant oss vid den senaste tiden och därför behöver man vara extra vaksam på eventuella symtom för covid-19 och stanna hemma om man upplever några, även om möjlighet till provtagning inte finns på en gång, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län.

Klartecken från ytterligare ett externt laboratorium

Regionen har nu kommit överens med ytterligare ett externt laboratorium för analys av prover. De kommer vara igång från mitten av vecka 46. Under helgen och början av nästa vecka kommer det dock tyvärr vara svårt att komma till provtagning. Provsvarstider för redan tagna prover påverkas inte.

- För att personer med störst behov ska kunna boka provtagning är det viktigt att påminna om att det endast är de med symtom eller som är uppmanade från vården som ska boka tid för provtagning, säger Gunlög Rasmussen.

Endast samhällsviktiga verksamheter med bemanningssvårigheter

De provtagningstider som finns för samhällsviktiga verksamheter behöver också nyttjas klokt. Endast anställda med symtom och som arbetar inom organisationer med bemanningssvårigheter på grund av covid-19 uppmanas boka dessa tider.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum